Aktuelno

Peticija za vraćanje spomenika srpskim borcima u Pištini, Mijačić: Za dan prikupljeno više od 1.300 potpisa

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

19:30

Peticija za vraćanje spomenika srpskim borcima u Pištini, Mijačić: Za dan prikupljeno više od 1.300 potpisa
Dragiša Mijačić - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35 Dragiša Mijačić rekao je danas da je peticiju koju je pokrenuo zajedno sa grupom intelektualaca iz Srpske zajednice sa Kosova i Metohije da se spomenik palim srpskim borcima na vojnom groblju u Prištini vrati na prvobitno mesto za manje od jednog dana potpisalo više od 1.300 ljudi.

"Očekujemo još veći odziv i da imamo što više potpisnika kako bismo imali veći kredibilitet", rekao je Mijačić za Tanjug.

On je rekao da su razočarani aktom francuskog i nemačkog ambasadora u Prištini na čiju inicijativu je spomenik srpskim borcima iz ratova od 1912-1918 izmešten na drugu lokaciju.

 "Rezignirani i duboko razočarani takvim aktom francuskog i nemačkog ambasadora na KiM, pokrenuli smo peticiju koja je otvorena za sve građane, kako bi izvršili pritisak na dvojicu ambasadora da se vrati spomen obeležje na svoje prethodno mesto, a takođe i da se dvojica ambasadora javno izvine za takav njihov nepromišljeni akt", rekao je Mijačić.

Na pitanje da li je neko od zvaničnika potpisao peticiju, rekao je da za sada nema tu informaciju, kao i da je svi potpisuju u svojstvu građana.

"Ukoliko zaista neko želi i od javnih ličnosti, ili od predstavnika državnih organa, ili građana da potpiše svi su zaista dobrodošli, da stanu iza ove zajedničke inicijative i peticije, da  snagom svojih potpisa i svojih želja  ne dozvolimo ovako vandalski čin. Da izvršimo pritisak na dvojicu ambasadora da se vrati tabla na svoje prethodno mesto", istakao je Mijačić.

On je ocenio da su ambasadori Francuske i Nemačke to uradili suprotno evropskim i vrednostima vladavine prava.

"To se nikada ne radi, bez obzira koji su borci u pitanju. Mnogi ratovi su prošli ovim krajevima, vojnička groblja su uvek bila sveta mesta", rekao je on.

Peticija je napisana na pet jezika-srpskom, albanskom, francuskom, nemačkom i engleskom jeziku.

"Duboko uznemireni vešću da je spomenik srpskim vojnicima iz ratova 1912-1918 na vojničkom groblju u Prištini izmešten na inicijativu francuskog ambasadora Olivijera Geroa i nemačkog ambasadora Jorna Rodea, srpska zajednica na Kosovu poziva sve zainteresovane da podrže peticiju za vraćanje spomenika na prethodno mesto, a da se dvojica ambasadora javno izvine za njihov nepromišljeni čin", navodi se u obrazloženju peticije.

Bela spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta ispisano "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912-18", izmeštena je sa bočne strane groblja, a umesto nje postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Eparhija raško-prizrenska izrazila je u nedelju duboku zabrinutost zbog izmeštanja spomenika, ističući da o tome nisu bili konsultovani.

Francuska i nemačka ambasada u Prištini u zajedničkom saopštenju objavljenom u ponedeljak, navele su da je spomenik srpskim borcima "samo" pomeren nekoliko metara i da su razočarane što je taj gest pogrešno protumačen.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija