Politika

Politizovan štrajk u Pošti Srbije? Predsednik sindikata koji ne želi da prekine štrajk je na listi Srbija protiv nasilja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/11/2023

-

09:15

Politizovan štrajk u Pošti Srbije? Predsednik sindikata koji ne želi da prekine štrajk je na listi Srbija protiv nasilja
Pošta Srbije - Copyright Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Radnici Pošte Srbije, koji su u obustavi rada, uputili su poziv premijerki Srbije Ani Brnabić da se sastanu u Novom Sadu. Oni su u dopisu premijerki naveli da su u obustavi rada od 24. oktobra i ocenili da njihove „lako ostvarljive zahteve“ ona već sigurno zna napamet, preneo je Sindikat Sloga.

S druge strane, pre četiri dana na sastanku u Vladi Srbije postignut je dogovor sa predstavnicima radnika Pošte Srbije, na osnovu sporazuma koji su potpisali Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predstavnici sindikata, navodi se u saopštenju Pošte Srbije.

Svi ostali sindikati se dogovorili sa Vladom

Sporazumom je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od dvadeset hiljada dinara, najkasnije do 25. novembra. Povećanje plata, od 1. novembra ove godine, svim zaposlenima u tehnologiji, u iznosu od 10 odsto. Dodatno povećanje plata radnicima u tehnologiji dogodiće se 1. januara 2024. godine i iznosiće 10 odsto, što čini kumulativno povećanje plate u iznosu od 21 odsto u odnosu na trenutne zarade u tehnologiji.

Takođe, dogovoreno je i uvećanje zarada svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, od 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Na sastanku je postignuta saglasnost da neće biti sankcionisanja radnika zbog nezakonite obustave rada, za sve radnike koji ispune dogovor o prestanku obustave do sutra, 16. novembra u 12 časova. Nesankcionisanje uključuje i isplatu dela zarade tokom trajanja obustave rada, koja će biti isplaćena sa sledećom platom, zajedno sa putnim troškovima.

Dodatno, Vlada je saglasna sa prijemom dodatnih radnika u tehnologiji i utvrđen je obavezan šestomesečni sastanak sa najvišim rukovodstvom Vlade Srbije o poslovanju, rezultatima i radnoj atmosferi u Pošti Srbije.

Politizacija ili borba za radnička prava?

Po svemu sudeći, Sindikat Sloga se ne slaže sa ovim dogovorom jer nastavlja da štrajkuje. S druge strane, iako iz Sloge poručuju da se tako bore za radnička prava, iz vlasti kažu da se radi o politizaciji štrajka, s obzirom da je predsednik tog sindikata Željko Veselinović, poslanik opozicione Stranke slobode i pravde i 29. na listi "Srbija protiv nasilja" na izborima koji će se održati 17. decembra.

Printscreen

 

Inače, Veselinović je nedavno u Gornjem Milanovcu, u okviru kampanje, održao sastanak sa predstavnicima sindikata, kao i sa predstavnicima lokalne opozicije. 

"Mi kao Udruženi sindikati Srbije (USS) „Sloga“ deo smo koalicije „Srbija protiv nasilja“. Međutim, mi ćemo u ovoj kampanji praktično raditi jedan poseban zadatak. Nećemo biti deo klasične kampanje, već ćemo obilaziti farbrike, radnike i razgovarati sa socijalno najugroženijim kategorijama. Probaćemo da u tom korpusu ljudi izvučemo jedan deo glasova .Jer to, nažalost, nisu prirodni glasači „Srbija protiv nasilja“, niti neki od tih stranaka. Tako da je naš zadatak da ih izvučemo na izbore i objasnimo ljudima da glasaju za tu listu", rekao je tom prilikom Veselinović.

Komentari (0)

Srbija