Politika

Alternativa za Nemačku: Pripisivanje kulturnog nasleđa Srbije Kosovu je diplomatska greška prvog reda

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2023

-

12:23

Alternativa za Nemačku: Pripisivanje kulturnog nasleđa Srbije Kosovu je diplomatska greška prvog reda
Šef Spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef Spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku (AfD) u Bundestagu, Petr Bistron, istakao je da je pripisivanje kulturnog nasleđa Srbije tzv. Kosovu diplomatska greška prvog reda.

Bistron je na mreži X tako reagovao na objavu nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea, koji je, nakon posete nemačkih diplomata Visokim Dečanima, napisao da su ambasadori "posetili kosovski manastir Visoki Dečani koji je na listi Uneska".

"S obzirom na osetljivost ovog pitanja, jednostavno pripisivanje kulturnog nasleđa Srbije Kosovarima je diplomatska greška prvog reda. Nažalost tipično za  'diplomate' Berbokove", napisao je Bistron.

profimedia

 

Delegacija nemačkih diplomata posetila je u petak Visoke Dečane i, kako je saopšteno iz manastira, razgovarala sa igumanom Savom o izazovima sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva i Srbi na Kosovu i Metohiji.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode je nakon te posete na mreži X objavio fotografiju ambasadora ispred manastira Visoki Dečani i napisao da su "posetili kosovski manastir koji se nalazi na listi Uneska".

Delegaciju je predvodio politički direktor za jugoistočnu Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rajfenštul, a zajedno sa njim manastir Visoke Dečane posetili su nemački ambasadori u Beogradu, Prištini, Sarajevu, Podgorici, Skoplju i Tirani.

Srpski srednjovekovni manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca, a privremene institucije samouprave odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine i da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija