Politika

Dačić: Nije prvi put da ambasadori u Beogradu i Prištini imaju različite stavove

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

15:41

Dačić: Nije prvi put da ambasadori u Beogradu i Prištini imaju različite stavove
Dačić: Nije prvi put da ambasadori u Beogradu i Prištini imaju različite stavove - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su pokušaji preimenovanja srpskog nasleđa u kosovsko, "stara priča" da se izbriše svaki srpski trag na KiM i poručio da će Srbija boriti svim sredstvima, koliko god može, protiv relativizacije istorije.

Delegacija nemačkih diplomata posetila je u petak Visoke Dečane i, kako je saopšteno iz manastira, razgovarala sa igumanom Savom o izazovima sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva i Srbi na Kosovu i Metohiji.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode je nakon te posete na mreži X objavio fotografiju ambasadora ispred manastira Visoki Dečani i napisao da su "posetili kosovski manastir koji se nalazi na listi Uneska".

Na pitanje kako vidi to što ambasadori jedne države govore jedno u Beogradu, drugo u Prištini, Dačić kaže da je više puta bilo sličnih situacija.

"Mi smo imali više puta takve situacije da ambasadori nekih zemalja u Beogradu i u Prištini, iako smatramo da su te ambasade u Prištini nelegalne zato što tzv. Kosovo smatramo delom svoje države, imaju različite stavove. Tako je i sada bilo oko pomeranja spomen-ploče srpskim ratnicima za oslobođenje u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu u Prištini, gde su francuska i nemačka ambasada u Prištini inicirale pomeranje te ploče, iako su ambasade u Beogradu bile protiv toga i niko ih nije ni pitao", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da su ambasadori tih zemalja u Beogradu rekli da su bili iznenađeni tim potezom i da će tražiti da se ta ploča vrati "na mesto".

Šef diplomatije je kazao da je stara priča da se pokušava izbrisati svaki srpski trag na KiM i samim tim da se kaže da je celokupno nasleđe i kulturna baština kosovska, navodeći da je zato važno što je Srbija ponovo izabrana u izvršni savet Uneska.

"U sledeće dve godine ćemo biti članovi Izvršnog saveta i veoma je bitno da sprečimo da se preimenuje to nasleđe. A bilo je takvih pokušaja sa željom da se pokaže da to nisu srpski spomenici i da se time praktično sve ono što je istorija KiM relativizuje i da se kaže da to nije srpsko, nego je kosovsko ili vizantijsko kako neko govori", rekao je Dačić.

Kaže da Srbija strogo insistira na tome i Unesko to definiše i priznaje kao srpsko kulturno nasleđe, podsetivši da su četiri spomenika pod zaštitom Uneska: Visoki Dečani, Gračanica, Pećka Patrijaršija i Bogorodica Ljeviška.

"Oni su definisani kao srpsko kulturno nasleđe i još pored toga su definisani kao svetsko kulturno nasleđe u opasnosti. Od koga su u opasnosti? Od albanskih separatista i terorista koji žele da unište te spomenike", rekao je ministar.

Srbija će se, kako je rekao, boriti svim sredstvima protiv relativizacije i falsifikovanja istorije i naravno reagovaće i povodom izjava da su Visoki Dečani kosovski manastir, odnosno spomenik i povodom premeštanja ploča.

"Te zemlje vode svoju bilateralnu politiku, ali sam siguran da niko nema prava da Srbiji oduzima pravo na njene spomenike", poručio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija