Politika

Dačić: Doprinos stabilizaciji je da Priština ispuni deo svojih obaveza iz Briselskog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

23:55

Dačić: Doprinos stabilizaciji je da Priština ispuni deo svojih obaveza iz Briselskog sporazuma
Dačić: Doprinos stabilizaciji je da Priština ispuni deo svojih obaveza iz Briselskog sporazuma - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naglasio je večeras, u razgovoru sa belgijskom koleginiciom Ađom Labib, da Beograd smatra da bi svako ko želi da da doprinos stabilizaciji prilika i izbegne eskalaciju na Kosovu i Metohiji trebalo da pođe od toga da Priština treba da ispuni deo svojih obaveza definisanih Briselskim sporazumom od pre 10 godina.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa beglijskom ministarkom inostranih i evropskih poslova, naveo da je to što je rekao posebno važno jer je Zajednica srpskih opština preduslov za normalizaciju daljih odnosa i stanja na KiM. 

To je prema njegovim rečima, navedeno i zbog toga što su stalni upadi albanske policije na sever Kosova, gde žive isključivo Srbi, bez obaveštavanja KFOR-a, potpuno u suprotnosti sa svim dogovorima postignutim od 2013. godine.

"Takvi postupci, naravno, izazivaju stalnu nestabilnost na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić i naglasio da Srbija želi da sarađuje sa Belgijom i u mesecima kada ona predsedava Savetom Evropske unije na svim poljima i bilo da je reč o pitanjima evropskih integracija ili nekom drugom.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je Labib u Begoradu jer je to prva poseta na takvom nivou nakon šest godina i naglasio želju Srbije da ima što bolje bilateralne odnose sa Belgijom.

 Srbija i Belgija su kako je podsetio retke zemlje u svetu koje imaju duge diplomatske odnose uspostavljene 1886. 

Dodao je da mu je čast što može sa belgijskom stranom da radi zajedno na unapređenju međusobnih odnosa koji su dobri, ali bi trebalo da budu još bolji.

"Posebno me raduje što poseta dolazi u svetlu predstojećeg predsedavanja Belgije Savetom Evropske unije od 1. januara sledeće godine. Spremni smo i za dodatno unapređenje bilateralnih odnosa, ali smo isto tako spremni i da stojimo na raspolaganju mojoj koleginici iz Belgije kao i državi da pružimo informacije o aktivnostima i namerama Srbije koje imamo kada je reč o reformama neophodnim za naše evropske integracije, o stanju u regionu i prioritetima naše spoljne politike", rekao je Dačić.

Poseta je, kako je ocenio, bila značajna i za sagledavanje aktuelnog procesa proširenja Evropske unije, budući da Belgija od 1. januara 2024. godine preuzima predsedavanje Savetu Evropske unije.

 "Preneli smo očekivanje da će belgijsko predsedavanje Savetu Evropske unije biti uspešno i da će dati pozitivan podsticaj preduzimanju narednih koraka u procesu evropskih integracija Srbije", kazao je Dačić.

Konstatovano je na sastanku da se bilateralna saradnja pozitivno razvija, posebno na ekonomskom planu, gde su se sagovornici saglasili da je potreban dodatni angažman, kako bi se iskoristili potencijali za unapređenje u prioritetnim oblastima. 

Razmenjena su mišljenja i o toku dijaloga Beograda i Prištine i značaju dugoročne stabilnosti u regionu, kao i o glavnim aktuelnim međunarodnim temama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija