Politika

Belgijska ministarka: Čvrsto verujemo u potencijal Srbije da postane članica EU, naše investicije spremne

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

23:05

Belgijska ministarka: Čvrsto verujemo u potencijal Srbije da postane članica EU, naše investicije spremne
Belgijska ministarka: Čvrsto verujemo u potencijal Srbije da postane članica EU, naše investicije spremne - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ Kristina Buncic/

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa ministarkom inostranih i evropskih poslova Belgije Ađom Labib koja je večeras naglasila da Belgija čvrsto veruje u potencijal Srbije da postane članica EU i da ima nepokolebljivu podršku Brisela u tom poduhvatu. 

"Čvrsto verujemo u potencijal Srbije da postane članica EU. Imate našu nepokolebljivu podršku u tom poduhvatu", rekla je Labib na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom Dačićem i naglasila da je njena poseta vezana za deo priprema za predstojeće predsedavanje Belgije Savetom Evropske unije, koje preuzimaju 1. januara. 

Dodala je da za manje od 40 dana dolazi pitanje napretka i napredovanja Srbije na putu ka pristupanju EU i da će to biti centralna tema. 

"Nakon značajnog napretka u prošlosti Srbija je sada jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u EU. Kao što dobro znate, želimo da se uhvatite u koštac sa veoma važnim sledećim korakom ka EU", rekla je ministarka i dodala da su teme poznate - bilo da se radi o očuvanju nezavisnosti i odgovornosti pravosudnog sistema, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ili obezbeđivanju slobode medija. 

"Sve su to fundamentalni principi koji su nam veoma važni", navela je ona i  podsetila nakon što je naglasila da Srbija ima nepokolebljivu podršku Brisela na putu ka EU, da Srbija dobija najveći nivo finansijske pomoći od EU u regionu.

Dodala je da je sa više od tri milijarde evra bespovratne pomoći u poslednje dve decenije, EU najveći donator u Srbiji i partner broj jedan u podršci razvoju i tekućim reformama, što je činjenica koju mnogi ljudi možda nisu svesni. 

Prema njenim rečima, ta finansijska i druga podrška naglašava istinsku posvećenost napretku Srbije, tako da nam je zaista stalo.

"Ali takođe ističemo da je usklađivanje sa spoljnom politikom EU od suštinskog značaja za nas. Želeli bismo da vas kao zemlju kandidata za članstvo u EU ohrabrimo da dodatno ojačate posvećenost ciljevima spoljne politike EU, a posebno u vezi sa sankcijama Rusiji. Ovo usklađivanje nije samo strateški izbor, već i svedočanstvo vaše solidarnosti sa EU. To je ono što očekujemo od partnera kandidata za članstvo a takođe i prijatelji", rekla je Labib i dodala da želi da pohvali Vladu Srbije za inicijative koje je preduzela u rešavanju problema zaobilaženja sankcija. 

"To je važan korak u pravom smeru", naglasila je belgijska ministarka.

Labib je naglasila da je dijalog Beograd-Priština tema koju ću pokrenuti i sutra u Prištini, sa potpuno istom porukom da svi očekuju deeskalaciju situacije i posvećenost procesu normalizacije odnosa koji predvodi EU jer je to kako je nalgasila jedni način da se postigne trajni dogovor.

"Znamo da je u protekloj deceniji napravljen značajan napredak u normalizaciji odnosa. Ipak, tenzije su i dalje visoke.", rekla je ona i nalgasila da svi iz iskustva znaju da se samo dijalogom može ići napred na način prihvatljiv za sve.

Deeskalacija i obnovljena posvećenost procesu normalizacije je, kako je naglasila, jedini način da obema stranama imaju budućnost integracija u EU. 

"Kao države članice i kandidati za članove, imamo zajedničku odgovornost za naš evropski projekat. Naše partnerstvo ne može biti relevantnije. Nijedan od izazova sa kojima se suočavamo ne može se rešiti sam. Moramo pronaći načine da sarađujemo još bliže nego što to već radimo. I upravo to sada radimo', rekla je Labib.

Dačić je na konferenciji podsetio da normalizacija ne znači priznanje.

Ministar je naglasio da je Labib na lično interesovanje upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

Dačić je naveo da je naglasio da bi svako ko želi da da doprinos stabilizaciji prilika i izbegne eskalaciju na Kosovu i Metohiji trebalo da pođe od toga da prištinska strana treba da ispuni svoj deo obaveza, a to znači da se ispuni ono što je definisano Briselskim sporazumom od pre 10 godina, sporazumom koji su potpisali Hašim Tači i on uz posredovanje i garanciju Ketrin Ešton kao visokog predstavnika Evropske unije 

To je posebno, kako je rekao ministar, naglašeno zbog toga što je Zajednica srpskih opština preduslov za normalizaciju daljih odnosa i normalizaciju stanja. 

"To je naglašeno i zbog toga što su stalni upadi albanske policije na sever KiM gde žive isključivo Srbi, bez obaveštavanja KFOR-a, potpuno u suprotnosti sa svim dogovorima postignutim od 2013. godine, i takvi postupci, naravno, izazivaju stalnu nestabilnost na KiM", rekao je Dačić i nalgasio da Beograd želi da sarađuje sa Belgijom i u mesecima predsedavanja Savetom Evropske unije na svim poljima od rešavanja problema na KiM do pitanja evropskih integracija.

Nove belgijske investicije u Srbiju su na putu

Ađa Labib izjavila je večeras da je Srbija nesumljivo najznačajniji ekonomski igrač na Zapadnom Balkanu i ocenila da ekonomski odnosi naših dveju zemalja cvetaju i da takva uspesna priča privlači nove belgijske investicije koje su na putu.

"Vaša zemlja nesumnjivo je najznačajniji ekonomski igrač na Zapadnom Balkanu, a belgijske investicije u Srbiju su značajne i kvantitativno i kvalitativno", rekla je ona i podsetila na uspešno poslovanje belgijskog supermarketa Deleza, kao i komapnije specijalizovane za sisteme osvetljenja Schreder.

Takve uspešne priče privlače još više belgijskih investicija u Srbiju i nekoliko novih je na putu, naglasila je Labin na zajeničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.
Podsetila je je Delhaize koji je u Srbiji 2011. godine uložio skoro milijardu evra, što je u to vreme bila najvažnija pojedinačna strana investicija. 

Belgijska kompanija specijalizovana za sisteme osvetljenja, Schreder, je aktivna na tržištu više od 50 godina, navela je ona i naglasila da u belgijskim kompanijama u Srbiji radi više od 20.000 ljudi.

Komentari (0)

Srbija