Evropa

Šef austrijske diplomatije: EU da ne favorizuju Ukrajinu u odnosu na Zapadni Balkan u pregovorima

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

13:10

Šef austrijske diplomatije: EU da ne favorizuju Ukrajinu u odnosu na Zapadni Balkan u pregovorima
Aleksander Šalenberg - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije ne bi trebalo da favorizuju Ukrajinu u odnosu na Zapadni Balkan kada sledećeg meseca budu odlučivali o početku pristupnih pregovora, izjavio je šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg.

U intervjuu za "Fajnenšel tajms", Šalenberg je, govoreći o zastoju pristupnih pregovora sa Srbijom, ocenio da se "ništa ne pomera za narod Srbije" i da se prvi put desilo da ankete pokazuju da u Srbiji većina stanovnika ne podržava EU, što bi Briselu trebalo da predstavlja "alarm".

"To bi trebalo da nam bude alarm. Gubimo ih", rekao je Šalenberg govoreći o rezultatima anketa u Srbiji.

Lideri EU odlučiće na samitu sredinom decembra da li će formalno odobriti početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom.

On je rekao da bi bila "geopolitička katastrofa" ako Evropska komisija posmatra Balkan kroz "lupu", a Kijev "kroz ružičaste naočare".

Lideri EU treba da tretiraju BiH ravnopravno sa Ukrajinom kada se radi o pregovorima o pristupanju bloku i ne treba da favorizuju Kijev u odnosu na Balkan kada budu odlučivali o otvaranju pristupnih pregovora, izjavio je ministar spoljnih poslova Austrije.

"Ne možete određenu grupu usmeriti u brzu traku, a ostale u sporu", rekao je Šalenberg.

Šalenberg je naglasio da je ključno da se i BiH i Ukrajina "usidre u orbitu EU", radi borbe protiv "ruskog uticaja".

Prema njegovim rečima, jednako je važno jačanje stabilnosti u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.
Na pitanje da li Austrija razmatra da stavi veto na pristupne pregovore sa Ukrajinom ukoliko i BiH ne dobije zeleno svetlo za razgovore, Šalenberg je napomenuo da diskusije "već idu u pravom smeru".

"Ali, ...hajde da ne stvaramo problem u regionu koji čeka 20 godina i da im dajemo još jednu prepreku (da je preskoče). Kao što je albanski premijer Edi Rama rekao, ako ga dobro citiram, da li je potrebno da započnemo rat na Balkanu da bismo dobili vašu pažnju?", rekao je Šalenberg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa