Evropa

"Non -pejper"ministra spoljnih poslova Austrije i ministarke za evropska pitanja: Ubrzati integraciju Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Fonet

27/09/2023

-

21:35

"Non -pejper"ministra spoljnih poslova Austrije  i ministarke za evropska pitanja: Ubrzati integraciju Zapadnog Balkana
"Non -pejper"ministra spoljnih poslova Austrije i ministarke za evropska pitanja: Ubrzati integraciju Zapadnog Balkana - Copyright AP/Michael Gruber, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler uputilI su Evropskoj uniji "non-pejper", u kome navode da bi trebalo ubrzati evrointegraciju Zapadnog Balkana.

Agencija APA navodi da su pismo i "non-pejper" sa konkretnim predlozima upućeni visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzepu Borelju i komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, prenosi Kosovo onlajn.

"Non-pejper" konkretizuje predloge iznete u maju prošle godine.

Šalenberg i Edštadler smatraju da proces proširenja, koji stagnira, mora biti ubrzan i od EU zahtevaju "jasnu agendu za bržu integraciju do 2024."

Beč zahteva akcioni plan u kojem bi se našli konkretni koraci za postepenu integraciju država Zapadnog Balkana.

Navodi se da finansijska podrška treba da bude efikasnija, kroz poboljšani sistem podsticaja po uzoru na plan za obnovu i otpornost, a austrijski ministri traže i da države Zapadnog Balkana budu redovno pozivane na sednice Saveta EU i podsećaju da Ukrajina redovno dobija poziv da učestvuje na savetu ministara spoljnih poslova.

Predlažu i da se neformalne sednice Saveta EU održe u regionu Zapadnog Balkana, a zalažu se i za pojačanu postepenu integraciju, na primer preko daljih olakšica u trgovini kroz saradnju carina, učešće u jedinstvenom platnom prostoru (SEPA) ili u evropskoj mreži visokog obrazovanja.

„Moramo sada uputiti signal Zapadnom Balkanu i podstaći proširenje. Potrebni su opipljivi koraci i svrsishodni sistem podsticaja za reforme, jer ćemo u suprotnom izgubiti ljude tog regiona. Ne smemo više gubiti vreme. Geopolitička realnost zahteva ubrzanje i inovativni pristup“, poručila je Edštadler.

Šalenberg je naglasio da je prošierenje najsnažniji geostrateški instrument EU.

"Upotrebimo ga. Ne smemo napraviti grešku da zaboravimo na jugoistok Evrope zbog opravdanog fokusa na istok. Austrija je bila i ostala podržavalac postepenog približavanja Zapadnog Balkana EU", kazao je Šalenberg. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa