Evropa

Mekalister o Mišelovom predlogu: Zemlje procenjivati pojedinačno, na osnovu zasluga

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2023

-

21:21

Mekalister o Mišelovom predlogu: Zemlje procenjivati pojedinačno, na osnovu zasluga
Mekalister o Mišelovom predlogu: Zemlje procenjivati pojedinačno, na osnovu zasluga - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je u Briselu da u procesu pristupanja Evropskoj uniji države treba procenjivati pojedinačno i na osnovu principa zasnovanog na zaslugama.

Mekalister je to rekao novinarima, upitan da prokomentariše izjavu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela koji je pomenuo 2030. godinu kao datum do kada bi EU i zemlje kandidati trebalo da budu spremni za proširenje. 

On je rekao i da je za članstvo u EU neophodno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom. 

Mekalister je naglasio i da se Evropski parlament uvek zalagao za dalje proširenje i da EU ne bi bila potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana. 

On je pozdravio novi angažman Saveta EU i Evropske komisije u cilju daljeg proširenja i naglasio da je Evropski parlament proteklih godina pozivao da politika proširenja bude predvidljivija, koherentnija, kredibilnija i uz postavljanje više uslova.

"Ali umesto koncentrisanja i fokusiranja na posebne datume, savetovao bih državama članicama i Evropskoj komisiji da se usredsrede na ono što se zapravo dešava. Pravila su veoma jasna - zemlja u Evropi može da se pridruži EU ukoliko deli naše vrednosti, ukoliko je spremna da odbrani i podrži te vrednosti i sve neophodne kriterijume koji na kraju moraju da se ispune - finansijske, političke, ekonomske i društvene kriterijume", rekao je Mekalister.

On je dodao da zemlja može da se pridruži EU kada je spremna za to. 

"Svaku zemlju treba proceniti pojedinačno i na osnovu principa zasnovanog na zaslugama. Ne može biti prečica ili popuštanja", poručio je Mekalister. 

On je dodao da bi se narednih godina trebalo fokusirati na zemlje Zapadnog Balkana, kao i na Ukrajinu i Moldaviju. 

Mekalister je pozdravio to što su 2022. godine Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, kao i Bosna i Hercegovina. 

"To je važan signal kako bi se pokazalo ovim trima zemljama da pripadaju evropskoj porodici. Želimo da vas podržimo na dugom putu ka vašem članstvu u EU, ali još jednom svakoj zemlji treba suditi pojedinačno", poručio je Mekalister.

On je podsetio da je i bivši komesar za proširenje Johanes Han rekao da proces pristupanja EU nije konvoj, već regata. 

"Svaka zemlja pojedinačno će odlučiti na kraju za sebe kada je spremna da se pridruži EU. Na vladama, na parlamentu i drugim igračima je da primene neophodne reforme", rekao je Mekalister.

On je dodao da će se u međuvremenu nastaviti podrška zamljama Zapadnog Balkana uz pomoć instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA 3 i instrumenta za susedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju NDICI, kao i posebnim ekonomskim investicionim planom za Zapadni Balkan. 

"Kao što pružamo ogromnu podršku Ukrajini i Moldaviji", dodao je Mekalister. 

On je naglasio da svi neophodni kriterijumi moraju da budu finalizovani i primenjeni 100 odsto. 

"To znači da je ovo izazovno. Ovo je nesumnjivo težak posao, ali mi smo ovde u Evropskoj uniji da podržimo naše partnere na Zapadnom Balkanu i zemlje istočnog partnerstva. Svi kriterijumi moraju biti ispunjeni i ja bih pozvao Evropsku komisiju da iskoristi mogućnosti obnovljene metodologije proširenja", rekao je Mekalister.

On je dodao da se treba usredsrediti na stvaran i težak rad na terenu, ali i postavljati uslove. 

"Što više napretka bude postignuto, to više treba aktivno motivisati zemlje članice da nastave taj posao. Vladavina prava, reforma javne uprave, neophodne ekonomske reforme koje štite prava pojedinca, ljudska prava, sloboda medija, prava demokratske političke opozicije, svi to znaju, ali, na kraju, to je veliki paket", rekao je Mekalister.

On je dodao da sva poglavlja treba da budu privremeno zatvorena. 

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, ocenio je da je Crna Gora vodeća zemlja po pitanju procesa proširenja, a da za njom sledi Srbija. 

On je naglasio i da je za članstvo u Evropskoj uniji neophodno da se zemlja uskladi sa Unijom po pitanju spoljne i bezbednosne politike. 

Mekalister je ocenio da EU očekuje mnogo od partnera na Zapadnom Balkanu, ali da i ona mora da ispuni svoja obećanja. 

U  tom kontekstu, konstatovao je da je poslednjih godina bilo razočaranja na Zapadnom Balkanu zbog političkih odluka koje su donete u Briselu.

Naglasio je da se Evopski parlament uvek zalagao za dalje proširenje.

"Za nas, EU ne znači da smo zauvek 27 država članica", rekao je Mekalister.

On je dodao da EU ne bi bila potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana. 

"Ove zemlje leže u srcu Evrope, one su okružene  članicama EU i nadam se da ću u narednim godinama moći da dočekam nove članice Evropske unije koje dolaze iz Zapadnog Balkana", poručio je Mekalister. 

A kada će se to desiti, dodao je, uglavnom je u rukama vlada, parlamenata i drugih aktera u pojedinačnim zemljama. 

"Mi možemo da nastavimo da dajemo političku, ekonomsku i finansijsku podršku. To nije samo u interesu zemalja Zapadnog Balkana. To je i u interesu Evropske unije", zaključio je Mekalister.

Komentari (0)

Evropa