Politika

Borelj na marginama Generalne skupštine UN ugostio lidere Zapanog Balkana: "EU računa na sve zemlje kandidate"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2023

-

15:11

Borelj na marginama Generalne skupštine UN ugostio lidere Zapanog Balkana: "EU računa na sve zemlje kandidate"
Borelj na marginama Generalne skupštine UN ugostio lidere Zapanog Balkana: "EU računa na sve zemlje kandidate" - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj bio je domaćin neformalnog sastanka sa liderima Zapadnog Balkana na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Kako je saopšteno iz Spoljnopolitičke službe Evropske unije, svih šest lidera iz regiona je bilo prisutno.

Dodaje se i da se neformalni sastanci održavaju redovno u kontekstu unapređenja saradnje sa partnerima sa Zapadnog Balkana po pitanju spoljne politike, te da oni nude mogućnost da se razmene mišljenja o izazovima u regionu i njegovoj evropskoj budućnosti.

U epicentru diskusije bili su trenutni geopolitički izazovi, koji dominiraju agendom Ujedinjenih nacija ove nedelje, navodi se u saopštenju. Ističe se i da je fokus bio i na proširenju i ideji postepene integracije partnera u Evropsku uniju.

Visoki predstavnik Borelj i lideri Zapadnog Balkana su diskutovali kako da zajednički odgovore na razorne posledice koje ruski rat protiv Ukrajine ostavlja na cene hrane i energenata, kao i na stabilnost i sigurnost ne samo Evrope, nego globalno, poručuju iz Službe za spoljne poslove EU.

Oni dodaju i da je visoki predstavnik Borelj istakao podršku koju Evropska unija pruža zemljama Zapadnog Balkana u potpunom povezivanju regiona sa svojim inicijativama koje se odnose na ublažavanje ruske agresije, kao i u rešavanju drugih izazova, uključujući energetsku bezbednost, sigurnost hrane i klimatske promene.

U saopštenju se dalje navodi i da je Visoki predstavnik podvukao važnost bliske saradnje na multilateralnim forumima. U tom kontekstu, on je ponovio da Evropska unija računa na sve zemlje kandidate kao na pouzdane partnere u spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, uključujući i usklađivanje sa odlukama EU u tim domenima.

Sastanak je, poručuju, bio i prilika da se diskutuje o očekivanjima po pitanju pristupanja Evropskoj uniji u vreme kada proširenje Unije dobija novi momentum. Ponavlja Borelj i da Evropska unija pruža kontinuiranu i snažnu političku, tehničku i finansijsku podršku svim kandidatima i potencijalnim kandidatima kako bi se pomoglo da napreduju u ključnim političkim, institucionalnim, socijalnim i ekonomskim reformama neophodnim za napredak na Evropskom putu.

Predsednik Albanije Bajram Begaj, predsedavajući predsedništva BiH Željko Komšić, kosovska predsednica Vjosa Osmani Sadriu, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su ovom sastanku, zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija