Politika

EU zabrinuta posle nove runde dijaloga: Dve strane da implementiraju sve sporazume, rad na ZSO da počne bez odlaganja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2023

-

09:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine, održane prošle nedelje u Briselu, Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog toga što dve strane ne sprovode svoje obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovom Aneksu za implementaciju, koji su dogovoreni ranije ove godine. U saopštenju viskog predstavnika za spoljnu politiku i dijalog Žozepa Borelja na dve strane se apeluje da se angažuju kontruktivno.

"EU apeluje na strane da se angažuju konstruktivno i u dobroj veri. To znači početak implementacije na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume o dijalogu. Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Saveta EU.

EU podseća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je, kako se navodi, ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

"EU je i dalje podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka u deeskalaciji tenzija na severu Kosova sa obe strane, nekoliko meseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kojem su ranjeni građani, trupe KFOR-a, policija i predstavnici medija, neki sa teške i trajne posledice. Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta", dodaje se.

"U ovom kontekstu, potezi Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korišćenje specijalnih policijskih snaga – nisu u skladu sa vladavinom prava i rizikuju na dalje povećanje tenzija. Neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih kadeta kosovskih Srba/lokalnog stanovništva su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti. Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga", dodaje se.

Napominje se i da reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom. Naglašava se i da je EU spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva, ili da procene dalje mere prema obe strane, ukoliko to bude potrebno.

EU podseća na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije. 

"Neophodno je najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora. Podstičemo kosovske Srbe da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i javno iznesu svoje bezuslovno učešće. EU poziva sve političke aktere, na svim nivoima vlasti, i na Kosovu i u Srbiji, da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na severu Kosova, izbegnu dalje eskalacione korake i podrže napredak u dijalogu uz podršku EU", navodi se.

EU izražava punu podršku naporima visokog predstavnika Žozepa Borelja u svojstvu fasilitatora dijaloga Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, i podseća strane da evropski put i Kosova i Srbije prolazi kroz Dijalog i kroz normalizaciju njihovih odnosa. 

"I jedni i drugi rizikuju da izgube prilike za napredak na svojim evropskim putevima", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se u četvrtak u Briselu, u okviru najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Susret još jednom nije doneo rezultate, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je predloženo kompromisno rešenje o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa, ali da kosovski premijer nije bio spreman za započinjanje procesa uspostavljanja Zajednice srpskih opština, već da je insistirao na de fakto priznanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija