Politika

Osmani sa Šoleom i Eskobarom: Ključna uloga SAD u dijalogu

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

08:39

Osmani sa Šoleom i Eskobarom: Ključna uloga SAD u dijalogu
Osmani sa Šoleom i Eskobarom: Ključna uloga SAD u dijalogu - Copyright Tanjug/Služba za odnose sa javnošću predsednika Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska predsednica Vjosa Osmani razgovarala je u Njujorku sa specijalnim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom o dijalogu Beograda i Prištine. 

Osmani je na Tviteru navela da je tokom razgovora istaknuto da je uloga SAD ključna za uspešan završetak dijaloga i da je naglašena važnost principijelnog pristupa punoj i uravnoteženoj primeni postignutih sporazuma.

"Sa Šoleom i Eskobarom razgovarali smo o razvoju događaja u okviru dijaloga. Istaknuta je važnost principijelnog pristupa punoj i uravnoteženoj primeni sporazuma i da je uloga SAD ključna za uspešno okončanje procesa, čime se utire put za međusobno priznavanje", tvrdi Osmani.

Šole je zatražio od Prištine da se "hitno angažuje u dijalogu sa Beogradom", koji se vodi uz posredovanje EU, radi normalizacije odnosa dve strane. 

On je na Tviteru naveo da je u Njujorku razgovarao sa Osmani o deeskalaciji napetosti na KiM i "hitnom uključivanju u dijalog koji se vodi uz posredstvo EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom" što je, kako je naveo, ključno za regionalnu stabilnost i evrointegracije. 

"Dobar razgovor sa predsednicom Vjosom Osmani o našoj zajedničkoj posvećenost evroatlantskoj budućnosti Kosova, potrebi za deeskalacijom tenzija, i hitnom angažovanju u dijalogu koji se vodi posredstvom EU radi normalizacije odnosa sa Srbijom - što je ključ regionalne stabilnosti i EU integracija", naveo je Šole.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija