Politika

Srpska lista: Sve odluke doneli smo samostalno, kao posledice Kurtijevog zuluma

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2023

-

14:46

Srpska lista: Sve odluke doneli smo samostalno, kao posledice Kurtijevog zuluma
Srpska lista: Sve odluke doneli smo samostalno, kao posledice Kurtijevog zuluma - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Srpska lista saopštila je danas da je odluka Srpske liste i svih građana da napuste kosovske institucije na severu Kosova i Metohije doneta apsolutno samostalno, a kao posledica "zuluma" koji je režim Aljbina Kurtija kontinuirano sprovodio sa ciljem progona srpskog naroda, kao i da gomila izgovorenih neistina u Prištini od strane Kurtija ne može da prikrije antisrpski karakter njegovog režima. 

Kako se navodi u saopštenju, "to je činjenica koju dokazuju aktivnosti njegovog režima, parapolicijskih jedinica i lažnih gradonačelnika koje se sprovode protiv Srba na Kosovu i Metohiji, a posebno na severu u poslednjih nekoliko meseci". 

Kako se navodi, Srbi su napustili institucije i nisu želeli da učestvuju na lažnim izborima jer nisu mogli da trpe da neko upucava nedužne građane, da parapolicijske specijalne jedinice prebijaju i maltretiraju srpski narod, otimaju srpsku zemlju i prave ilegalne baze militarizujući sever Kosova i Metohije, zato što je uz brutalnu silu hapsio nedužne Srbe, a neke i dan danas drži u pritvoru bez ijednog dokaza o krivici.

"Zato što su Srbima ukinuli pravo glasa i zabranile održavanje srpskih izbora i referenduma, zato što su onemogućile lečenja i vakcinaciju srpskog naroda, oduzimali lekove i sanitetski materijal te pretili hapšenjem lekarima i zdravstvenim radnicima, zato što su svojom retorikom podsticali etnički motivisane napade na Srbe, njihovu imovinu i Srpsku Pravoslavnu Crkvu, zato što se nijedan napad na Srbe nije rešio, a napadači dobili zasluženu kaznu, zato što se ne poštuje odluka o vraćanju zemlje Manastiru Visoki Dečani, zato što se do danas ne poštuju potpisani sporazumi iz Brisela, posebno po pitanju formiranja Zajednice Srpskih Opština, ali i poštovanja sporazuma o pravosuđu, policiji, katastru, diplomama itd", navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da "sve laži koje je izrekao Aljbin Kurti ne mogu da zamagle istinu koje su svesni svi građani koji svakoga dana trpe njegov zulum, a čega su sve više svesni i predstavnici međunarodne zajednice čiji pripadnici na terenu svakodnevno uočavaju da Kurti jedno priča a drugo radi". 

"Govori o demokratiji i vladavini prava a sprovodi autokratiju i gazi sve pravne akte. Pa i danas umesto da deeskalira situaciju, on nastavlja preko svojih poslušnika da podiže tenzije i ugrožava krhki mir kako bi prikrio fijasko svoje politike među svojim glasačima, a preko leđa srpskog naroda", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Srpska lista je poručila Kurtiju da je "srpski narod razumeo njegove pretnje upućene iz Brisela, i da smo svesni da je samo pokazao svoje pravo lice", ali i pozvala KFOR i Euleks da "budu na oprezu i preduzmu preventivne mere kako se te pretnje ne bi obistinile i ne bi dozvolilo da Kurti stvori još jedan sukob na tlu Evrope".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija