Politika

Kurti o dijalogu u Briselu: Lajčak srpski predlog predstavio kao evropski, neću ga prihvatiti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2023

-

13:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, rekao je da se nadao boljem ishodu dijaloga u Briselu, i najavio strateške razgovore sa evropskim i američkim partnerima u vezi sa napetom situaciju na severu Kosova.

Konferenciju za novinare danas su u Prištini imali kosovski premijer Aljbin Kurti i njegov zamenik Besnik Bisljimi, što je pratila reporterka Euronews Srbije.

Opozicija i veći deo javnosti optužuje Kurtija da nije prihvatio evropski predlog koji je, kako su rekli, "dobar za Kosovo".

Međutim, Kurti je ponovio da je "samo on imao konstruktivan predlog", i izneo daleko žešće optužbe protiv Lajčaka, nego protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kurti je istakao da Srbija nije imala svoj predlog u Briselu, a da je EU, odnosno Lajčak, "predstavio srpski predlog kao evropski", što on neće prihvatiti.

Naveo je da "prvo želi potpuno priznavanje dogovora iz Ohrida i Brisela, tj. de fakto priznanje, pa onda tek razgovore o tehničkim detaljima", gde smešta razgovore o formiranju zajednica sa srpskom većinom.

Dodao je da "neće biti formiranja zajednice bez ispunjavanja članova iz sporazuma". 

U ovom sporazumu o kome Kurti govori ima 39 članova, a prioritet je, prema njegovim rečima, de fakto priznanje, i ravnopravno tretiranje strana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija