Politika

Skupština raspravlja o zakonu o kulturi, ministarke pozivaju na veću zastupljenost žena u rukovodstvima institucija

Komentari

Autor: Fonet, Euronews Srbija

28/07/2021

-

16:07

Skupština raspravlja o zakonu o kulturi, ministarke pozivaju na veću zastupljenost žena u rukovodstvima institucija
Skupština raspravlja o zakonu o kulturi, ministarke pozivaju na veću zastupljenost žena u rukovodstvima institucija - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na kojoj poslanici razmatraju predloge zakona o izmenama Zakona o kulturi i Zakona o bibliotečko- informacionoj delatnosti, koje je podnela Vlada Srbije.

Izmene se odnose na sastav upravnog i nadzornog odbora ustanova kulture, koji treba da obezbedi zastupljenost od najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola, umesto dosadašnjih 30 procenata.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković pozvala je danas sve ministre u Vladi Srbije da omoguće da u upravnim i nadzornim odborima ustanova i institucija koje su u njihovim resorima bude 40 odsto žena, kao što je predloženo za ustanove kulture.

“Pozivam sve ministre u Vladi da omoguće da imamo 40 odsto žena zastupljenih u upravnim i nadzornim odborima ovog puta ustanova kulture, a oni to neka učine za upravne odbore ustanova i institucija koje postoje u njihovim resorima”, rekla je Gojković u Skupštini Srbiji.

Gojković je navela da je njena preporuka da “bude više rodne zastupljenosti ili zastupljenosti polova u svim upravnim i nadzornim odborima u državi”. Kako je navela, na čelnim mestima ustanova kulture u Srbiji “otprilike pola-pola muškog i ženskog pola”.

“Više sam zagovornik da to ne pratim toliko, nego ko je kvalitetniji u konkurenciji i ko je bolji profesionalac ili ima bolje planove za vođenje jedne ustanove kulture treba da prođe bez obzira da li je muškarac ili žena”, rekla je Gojković.

Ona je rekla i da u republičkim ustanovama kulture ima sve manje v.d. direktora.

Čomić: Obaveza usaglašavanja sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ranije danas izjavila je da se predloženim izmenama Zakona o kulturi "utvrđuje obaveza da upravni odbori ustanova kulture od pet članova imaju najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola".

Ona je, u Skupštini Srbije, rekla da je izmenama ovog Zakona predloženo da nadzorni odbori ustanova kulture od tri člana imaju najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola, kao i da od 11 članova Nacionalnog saveta za kulturu bude najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola.  

Čomić je rekla da se predloženim izmenama Zakona o kulturi “vrši dalja optimizacija ovog Zakona, njegovo prilagođavanje realnim potrebama i usklađivanje sa drugim zakonskim aktima”.   
Razlog za donošenje izmena Zakona o kulturi je obaveza usaglašavanja ovog Zakona sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti koji je, kako je rekla Čomić, stupio na snagu 1. juna ove godine.

Takođe, navodi da Zakon o rodnoj ravnopravnosti "nije zakon o ženama, već o ženama i muškarcima i da će trebati više veština, znanja i kreativnosti da se mera od 40 odsto manje zastupljenog pola sprovede tamo gde su žene većina”. 

Čomić je navela da muškaraca nema dovoljno u kulturi, u zdravstvu, školstvu, pravosuđu, državnoj upravi, ministarstvima, sekretarijatima lokalnih samouprava”.

Razlog za donošenje izmene  Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti  je usaglašavanje sa Zakonom o kulturi u delu koji se odnosi na izbor direktora  biblioteka.

Predlogom zakona o izmeni Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti propisuje se da se za direktore biblioteka imenuju osobe koje imaju visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi i koje ispunjavaju i druge uslove utvrđene statutima biblioteka.

Komentari (0)

Srbija