Politika

Petković: Smirivanju situacije ne doprinosi zabrana Srbima da glasaju na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

16:16

Petković: Smirivanju situacije ne doprinosi zabrana Srbima da glasaju na KiM
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas tokom sastanka sa ambasadorom Argentine Osvaldom Marsikom da smirivanju situacije ne doprinosi zabrana Prištine da Srbi glasaju na prostoru KiM na parlamentarnim izborima.

Prema rečima Pekovića, ublažavanju tenzija ne doprinosi ni odbijanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da hitno krene u pravcu deeskalacije u četiri opštine na severu KiM, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je sa argentinskim ambasadorom razgovarao i o poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, i tom prilikom naglasio da svakodnevne provokacije, jednostrane akcije i eskalatorni potezi, neosnovana hapšenja i lažne optužbe usmerene prema Srbima jasno pokazuju da je albanskoj strani jedini cilj izazivanje novih tenzija i zaoštravanje situacije na terenu, koja vodi eskalaciji i produbljivanju krize.

Tanjug/KANCELARIJA ZA KiM

Petar Petković sa Osvaldom Marsikom

On je poručio da se Beograd uvek zalagao za trajan i održiv mir i stabilnost u pokrajini i na Zapadnom Balkanu i da srpskoj strani incidenti nikada nisu bili ni cilj ni sredstvo, te da je sva odgovornost za krizna dešavanja na Prištini.

"Zbog toga je od neprocenjive važnosti da međunarodna zajednica odlučno, političkim i diplomatskim sredstvima spreči Prištinu u nastojanjima da destabilizuje region i spreči nove Kurtijeve jednostrane akcije", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dodao je da je zahvalan Argentini na doslednoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i istakao da je opredeljenje Beograda da neguje i unapređuje tradicionalno prijateljske odnose sa ovom državom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija