Politika

Članovi GIK-a: Na više od sedam izbornih lista uočeni falsifikovani potpisi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/11/2023

-

16:47

Članovi GIK-a: Na više od sedam izbornih lista uočeni falsifikovani potpisi
Članovi GIK-a: Na više od sedam izbornih lista uočeni falsifikovani potpisi - Copyright Euronews/Vuk Belić

veličina teksta

Aa Aa

Pretragom predatih listi za predstojeće izbore, nekoliko članova Gradske izborne komisije u Beogradu iz redova koalicije "Srbija protiv nasilja" saopštilo je da su pronašli više zloupotreba ličnih podataka građana i utvrdili da se na najmanje 7 lista nalazi određeni broj osoba koje su lično potvrdile da svoje izjave na listama nisu potpisali.

Na listi koalicije Dosta je bilo i Socijaldemokratske stranke Saše Radulovića i Borisa Tadića "Dobro jutro Beograde" - pronađena su dva takva slučaja, među kojima je i glumica koja je želela da ostane anonimna, saopštio je član GIK-a Vladica Ilić. 

On navodi i da je na listi Miše Vacića  "Da se vojska na Kosovo vrati", takođe pronađen još jedan potpis građanke koja tvrdi da nije pružila podršku ovoj listi. Nekoliko takvih slučajeva otkriveno je i na listi Usamea Zukorlića među kojima se nalazi i potpis glumice Bojane Maljević.

Euronews/Vuk Belić

Vladica Ilić

 

Na listi "Srbija na Zapadu" otkrivena su najmanje tri moguća falsifikata, odnosno tri slučaja gde su građani usmeno potvrdili da nisu potpisali te izjave, reč je o novinarki Jeleni Zorić, jednom univerzitetskom profesoru i Sofiji Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Na listi "Ćale ovo je za tebe" takođe je pronađena izjava Jelene Zorić, što je potvrdila tim članovima GIK-a da je falsifikat.

Alimpić: Radi se o stotinama falsifikata

Među onima koji su se našli kao potpisnici izborne liste bez svoje volje je i programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović koja je izjavila da su joj se najpre javili članovi GIK-a koji su prepoznali njene podatke. 

"Mislim da ovo jesu situacije koje dovode u sitaciju jednog aposlutnog beznađa, gde nismo više sigurno kako, niti od koga više treba da se zaštitimo, ko su više ti ljudi koje žele da zloupotrebe da li naše podatke, volju ili samo postojanje. Ja ću preduzeti sve pravne korake i mere, mada nisam više sigurna, jer ima to neko kolektivno nepoverenje u epiloge, jer ih obično ne dočekamo ili se do mere iznerviramo jer nam onda više nisu važni, ali mi je važno da mi budemo brana bilo kakvoj vrsti zloupotrebe", izjavila je na konferenciji Sofija Todorović.

Euronews/Vuk Belić

Sofija Todorović

S druge strane, član GIK-a Zoran Alimpić kaže da na pet lista koje su prve predale potpise nisu uočili falsifikovane potpise, ali da je već kod liste broj šest uočena nepravilnost. Alimpić ističe i da, izuzev liste broj sedam, u narednim predatim listama takođe nalaze nepravilnosti, navodeći da se radi o stotinama falsifikovanih potpisa. 

"To je kriminal i ja ne mogu da razumem da gradska izborna komisija svesno to ignoriše, oni kažu, lažu svi ti ljudi, mi verujemo overiteljima, ovo je validno i nakon toga proglase listu. Ja imam utisak da oni žele da proglase što više lista, da se oštampaju listići, da bude 15-14 tih lista, a od kojih pola ne treba tu da bude, i onda je kasno kada to već odštampaju. To je isto kriminalno ponašanje. Ja sam bio član izborne komisije i prošle godine na izborima u aprilu, i tada je ovoga bilo u mnogo manjoj meri", istakao je Alimpić. 

Mandić: Viši sud da se izjasni o ovom slučaju

Na konferenciji je govorila i pravnica Sofija Mandić koja ukazuje na to da se u slučajevima falsifikovanja potpisa krši više zakona.

Euronews/Vuk Belić

Sofija Mandić

"Tu postoje najmanje tri nivoa kršenja zakona - od toga ko je te podatke dao, ko je sastavljao te izjave, ko ih je overavao, a onda možda i ako taj overitelj nije overavao, ko je uzeo pečat od tog overitelja i slično", objašnjava Mandić.

Ona ističe da će o ovom slučaju tražiti da se izjasni i Viši sud u Beogradu. 

"Mi očekujemo sve te epiloge u ovom izbornom postupku, ali ako se nečemu nadamo za ubuduće, to je da će ovo naše delovanje koje je zaista počelo spontano, preventivno delovati u budućnosti, i da više nikome neće pasti na pamet da ovo radi", zaključuje Mandić. 

 

Komentari (0)

Srbija