Politika

Košar: Srbiji i Zapadnom Balkanu mesto u EU

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

18:35

Košar: Srbiji i Zapadnom Balkanu mesto u EU
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je da svi u Evropskoj uniji dele stav da postoji potreba da se pronađe nova dinamika u procesu proširenja EU.

Govoreći na 23. Beogradskom ekonomskom forumu u hotelu "Metropol", Košar je rekao da smatra da je Srbiji i Zapadnom Balkanu mesto u EU, ali je rekao i da razume da pridruženje Uniji, iz ugla Srbije, izgleda kao beskrajan proces.

"Zaista, to je veoma dug proces. Prošlo je 20 godina za Srbiju, a 10 godina od početka pregovora", konstatovao je Košar.

On je podsetio da se za to vreme mnogo toga izdešavalo i da je, kako je rekao, promenjen pejzaž, i u svetu, i na Balkanu.

Podsetio je da se EU u tom periodu suočila sa velikom finansijskom krizom, masovnim migracijama 2015, Bregzitom 2017. i Kovidom 2019, dok su se, za to vreme, Srbija i Crna Gora podelile 2006. godine, a Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008.

Istakao je da je, uprkos svemu tome, postignut značajan napredak u približavanju Zapadnog Balkana, i Srbije posebno, Evropskoj uniji.

"Srbija ima više od 70 odsto trgovinske razmene sa zemljama EU. U ekonomskim reformama postignut je značajan napredak, a stručnjaci smatraju da je oko 80 odsto posla u pogledu donošenja normi i propisa u oblasti ekonomskih reformi urađeno", istakao je Košar. 

Dodao je da je Srbija imala pristup programima EU, kao što su Horizont Evropa, Erazmus i izuzeće od viza.

"Mislim da smo sada u potpuno novoj fazi, posebno od 2022. godine i agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine. Svi razumemo da je proširenje uslov da EU bude suverena i da efikasno brani svoje vrednosti i svoj model društva. Bez tog proširenja nećemo moći da izdržimo druge uticaje koji nisu u skladu sa onim što mislimo da je važno u našoj viziji budućnosti Evrope i zato je sada postalo prioritet za EU", rekao je Košar.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je odbacio stavove da je proširenje EU često bilo motivisano geopolitičkim razlozima, a ne zaslugama.

"EU očekuje od zemalja kandidata da se zaista pridržavaju skupa vrednosti i vizije društva u vidu unutrašnjih pitanja, vladavine prava ili zajedničke bezbednosne i spoljne politike", poručio je francuski ambasador.

Dodao je da se u Srbiji često čuje da EU nameće geopolitički element Srbiji da postane članica, kao što je normalizacija odnosa sa Kosovom ili usklađivanje sa spoljnom politikom EU.

"Svi ti elementi su bili prisutni od početka u pregovorima i to nije, opet, iznenađenje, jer je EU mirovni projekat i ne možemo dozvoliti državama članicama da imaju potpuno drugačiju viziju svog okruženja od one zemalja članica", poručio je Košar. 

On je naglasio da razume umor zbog pitanja proširenja EU kod ljudi u regionu, ali da bi trebalo da se fokusiraju na to. 

Kako je rekao, treba da gledamo na to kao na otvaranje nove prilike, koju ne bi trebalo da propustimo.

"Ono što stoji iza proširenja EU je ogroman set zakona, regulativa, reformi koje treba sprovesti i to je važno. Ali šire, to je i izbor društva i ja sam siguran da je Zapadnom Balkanu i Srbiji mesto u EU. Siguran sam da je njihova želja da imaju takav model za budućnost", poručio je Košar. 

Komentari (0)

Srbija