Politika

Košar: Francuska je angažovana u normalizaciji odnosa Beograda i prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/07/2023

-

18:56

Košar: Francuska je angažovana u normalizaciji odnosa Beograda i prištine
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je da ta zemlja želi da se evropske integracije Srbije ubrzaju i da francuska Agencija za razvoj želi da pomogne Srbiji na tom putu. U izjavi novinarima na prijemu u francuskoj ambasadi povodom nacionalnog praznika Francuske 14. jula, Košar je rekao da "razume želju Srbije za nezavisnošću", ali je dodao da se članstvom u EU "još bolje može odbraniti svoj identitet i nezavinost".

"Znam da je Srbija, kao i Francuska, vezana za svoju nezavisnost i svoj identitet, ali upravo u EU mi možemo još bolje da branimo svoju nezavisnost i identitet, kako Srbija, tako i Francuska", rekao je Košar.

On je rekao da razume istorijske veze koje imaju ruski i srpski narod, i da ruski i francuski narod imaju slične veze, ali da bi želeli Srbiju koja je solidarna sa EU po pitanju onog što se dešava na evropskom kontinentu.

"Želimo da Srbija bude racionlna prema onome što radi ruski režim, koji srlja u propast", rekao je Košar.

On je naglasio da ove godine proslava francuskog nacionalnog dana dolazi u znaku bratstva sa srpskim narodom iz ranijeg perioda i da je to bratstvo inspiracija za francusko delovanje u Srbiji.

"Francuske vlasti su se angažovale u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jer stanovništvo koje tamo živi pati", dodao je on.

"Legitiman stav Srbije o sednici SB UN"

Na pitanje novinara kakav je stav Francuske po pitanju zahteva predsednika Srbije za održavane sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, Košar je odgovorio da je to legitiman stav Srbije i da će se videti da li će te sednice uopšte biti.

"S naše tačke gledišta, priotitet je dijalog Beograda i Prištine. Dijalog mora da napreduje, a u okviru njega postoji mapa puta", rekao je Košar.

On je, takođe, rekao da je Francuska saoseća sa Srbijom zbog tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar" i okolini Mladenovca.

Dodao je da se veoma raduje zbog Srbije što je dobija organizaciju EXPO 2027 i podsetio da je na tome Srbiji čestitao i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Košar je istakao da su Francuska preduzeća veoma angažovana u Srbiji i da im je namera da budu na korist Srbiji i njenom stanovništvu, kao i da tu ostanu na duži vremenski period.

Rekao je i da se ambasada sprema za sledeći sajam knjiga u oktobru, na kojem će Francuska biti počasni gost. Najavio je da će, pored književnosti, posebna pažnja na sajmu biti  posvećena sportu zbog predstojećih Olimpijskih igara 2024. u Parizu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija