Politika

"Njegova reč se slušala i na Istoku i na Zapadu": Vučić povodom smrti Henrija Kisindžera

Komentari

Autor: Euronews

30/11/2023

-

11:28

"Njegova reč se slušala i na Istoku i na Zapadu": Vučić povodom smrti Henrija Kisindžera
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se povodom smrti čuvenog diplomate Henrija Kisindžera.

"Politički legat državnika čija se reč sa uvažavanjem slušala i na Istoku i na Zapadu, danas nam je potrebniji nego ikad pre. Uveren sam da će snaga njegove reči ostati inspiracija svima koji se bore za mir i prosperitet u svetu. Neka počiva u miru", napisao je Vučić na Tviteru.

Kisindžer, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata čija je služba za vreme dvojice predsednika ostavila neizbrisivi trag na američkoj spoljnoj politici, preminuo je u sredu u 101. godini.

Kao državni sekretar 1970-ih je u administraciji Ričarda Niksona, učestvovao u ključnim globalnim događajima te decenije. 

Njegovi napori su doveli do diplomatskog otvaranja Kine, istorijskih razgovora SAD i Sovjetskog Saveza o kontroli naoružanja, proširenja veza između Izraela i njegovih arapskih suseda i Pariskog mirovnog sporazuma sa Severnim Vijetnamom.

Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Henri Kisinidžer

Kisindžerova vladavina kao glavnog tvorca američke spoljne politike je prestala kada je Nikson podneo ostavku zbog afere Votergejt. Pa ipak, ostao je diplomatska sila za vreme Niksonovog naslednika, predsednika Džeralda Forda, i nastavio da iznosi snažna mišljenja do kraja svog života, prenosi Rojters.

Kisindžer je umro u svom domu u Kontektikatu. Biće sahranjen u krugu porodice, a kasnije će u Njujorku biti održana javna komemorativna služba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija