Politika

Manastir Visoki Dečani demantuje da kupuje kuće lokalnih Srba

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

22:33

Manastir Visoki Dečani demantuje da kupuje kuće lokalnih Srba
Manastir Visoki Dečani demantuje da kupuje kuće lokalnih Srba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iz Manastira Visoki Dečani su danas saopštili da nisu istinite tvrdnje nekih članova prištinske vladajuće stranke Pokreta Samoopredeljenje da manastir kupuje imovinu od Srba u susednim selima "sa političkom agendom".

Poslanica Fatmire Muljhadža Kolčaku je u objavi na Fejsbuku u ponedeljak navela da manastir kupuje kuće i nekretnine od lokalnih Srba u Goraždevcu kako bi se "osiguralo da područje ne bude naseljeno Albancima".

Manastir Visoki Dečani je u saopštenju naglasio da su ove tvrdnje, koje su preneli prištinski mediji,  potpuno lažne i zlonamerne. 

"Manastir nema nameru niti poseduje sredstva za takve aktivnosti, posebno u kontekstu kada kosovske vlasti, uprkos sudskim presudama, ne priznaju vlastitu manastirsku imovinu”, saopštio je manastir na platformi X (Tviter).

Objašnjeno je da je isključivo angažovanje manastira bilo da pomogne jednoj srpskoj porodici, koja nije imala gde da živi, da kupi kuću pre nekoliko godina, međutim, da manastir ne koristi tu imovinu niti stiče bilo kakvu imovinu u lokalnim selima.

"Ova činjenica se lako može proveriti kroz katastarsku evidenciju. Verujemo da ove obmanjujuće medijske izjave nekih političkih krugova kosovskih Albanaca imaju za cilj da izazovu etničko i versko neprijateljstvo i šire dezinformacije, što oštro osuđujemo. Naša posvećenost ostaje čvrsta ka negovanju harmonije i razumevanja među svim zajednicama”, naglasio je manastir u saopštenju.

U saopštenju se takođe apeluje na medije da provere sve informacije u vezi sa manastirom.

“Verujemo da je to temelj profesionalnog novinarstva”, istakli su u objavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija