Politika

Vesić: Srbija od danas u Evropskoj bazi podataka saobraćajnih nezgoda

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

21:46

Vesić: Srbija od danas u Evropskoj bazi podataka saobraćajnih nezgoda
Tanjug/MGSI - Copyright Tanjug/MGSI

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je Srbija od danas u Evropskoj bazi podataka saobraćajnih nezgoda, u kojoj se nalaze podaci o saobraćajnim nesrećama zemalja članica EU.

Vesić je na skupu Transportne zajednice u Beogradu naveo da se od danas podaci o saobraćajnim nesrećama sa puteva Srbije nalaze u zvaničnim izveštajima Evropske komisije kao i podaci zemalja članica.

"Pre obraćanja na ceremoniji, prekrio sam deo natpisa i ostavio - Srbija se priključuje EU. To je naš politički cilj", napisao je Vesić na svom profilu na društvenoj mreži Instagram.

Vesić je naveo da je Evropska komisija odobrila da Srbija, koja nije članica EU, svoje podatke deli sa 27 država članica i da podaci o saobraćajnim nesrećama na srpskim pitevima ulaze u zvanični sistem EU.

On je to rekao na skupu koji je danas, tim povodom, upriličio Stalni sekretarijat Transportne zajednice, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tanjug/MGSI

 

Vesić je istakao da će Srbija, na ovaj način, bolje planirati mere koje će se sprovoditi kada je u pitanju bezbednost saobraćaja, jer bez odgovarajućih podataka i analiza to gotovo da nije moguće. Tako će naša zemlja, ukazao je, doći do cilja koji je postavila EU - da nema stradalih u saobraćajnim nesrećama.

Kako je Vesić rekao, Srbija želi da bude društvo u kome su učesnici u saobraćaju u fokusu, gde postoji apsolutna bezbednost na putu za svakog učesnika, a dužnost države je da sigurnost obezbedi po svaku cenu.

"Hvala Evropskoj uniji na poverenju, a mi očekujemo da nas vrlo brzo priključi i u drugim oblastima i da Srbija konačno postane članica EU, gde joj je odavno i mesto", poručio je Vesić.

Uključivanje Srbije u Zajedničku bazu podataka o saobraćajnim nezgodama (CARE) kao posmatrača smatra se važnim korakom u usklađivanju sa propisima Evropske unije koji se tiču statistike saobraćajnih nezgoda, budući da je svest o bezbednosti na putevima kritično pitanje koje zahteva višeslojni pristup, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija