Politika

Dačić: Teritorijalni integritet univerzalni princip koji važi za sve, Kosovo i Metohija je deo Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

21:32

Dačić: Teritorijalni integritet univerzalni princip koji važi za sve, Kosovo i Metohija je deo Srbije
Dačić: Teritorijalni integritet univerzalni princip koji važi za sve, Kosovo i Metohija je deo Srbije - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić rekao je da je teritorijalni integritet univerzalni princip koji važi za sve, kao i da je "Kosovo" sastavni deo Srbije.

Šef srpske diplomatije je u svom obraćanju juče na 30. Ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju rekao da su se u diskusiji čula i neka zalaganja za prijem "Kosova" u punopravno članstvo OEBS i istakao da je teritorijalni integritet univerzalni princip koji važi za sve.

"Ne možete na primeru jedne zemlje govoriti o ugroženosti teritorijalnog integriteta, a na primeru druge zemlje, koja je međunarodno priznata i postojala, a ovde, u Skoplju, znate da je u Jugoslaviji bilo šest federalnih jedinica, ne sedam, i da 'Kosovo' nikad nije bila federalna jedinica, kao i da pitanje teritorijalnog integriteta ne možete tumačiti kako to vama odgovara", rekao je Dačić.

On je podvukao da teritorijalni integritet Srbije ima svoj značaj, a da je za Srbe taj značaj najveći na svetu.

"Ako već osuđujete kršenje teritorijalnog integriteta nekih drugih zemalja, budite toliko iskreni, pa nemojte da pričate tako otvoreno da legalizujete kršenje teritorijalnog integriteta Srbije, na jednom ovakvom skupu", naglasio je Dačić.

Ministar je rekao da se vodi dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a ne o priznanju.

"Mi smo spremni da razgovaramo o političkim odnosima, o statusu, ali, bez dogovora sa Srbijom, ne može se kršiti međunarodno pravo, kao što je to u slučaju 'Kosova'. Ako ja izuzetno poštujem teritorijalni integritet Ukrajine i dajem sve da se on očuva, onda nemojte da nas navodite na zaključak da je teritorijalni integritet Srbije manje važan za Evropu i za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju", rekao je on.

Dačić je istakao da je teritorijalni integritet svake zemlje podjednako važan i poručio da se poštuju principi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija