Politika

Martinović: U biračkom spisku građani upisani na osnovu prijave adrese

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

17:05

Martinović: U biračkom spisku građani upisani na osnovu prijave adrese
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je danas da jedinstveni birački spisak u koji je u Srbiji upisano 6.500.165 građana sa pravom glasa podrazumeva da su ti građani upisani, odnosno prijavljeni na određene adrese i da se tako vode u tom spisku.

Razlika između broja popisanog stanovništva i broja birača koji imaju pravo glasa na decembarskim izborima, predstavlja zapravo faktički i pravni popis i ona je u manjem ili većem broju uvek postojala, rekao je Martinović za Tanjug.

"Popis stanovnišva predstavlja popis faktičkog stanja, a jedinstveni birački spisak podrazumeva da su građani upisani, odnosno prijavljeni na određene adrese i tako se vode u jedinstvenom biračkom spisku", objasnio je Martinović.

On je napomenuo da zbog toga uvek, a ne samo sada, postoji izvesna razlika u brojevima između popisa stanovništva i birača koji su upisani u birački spisak.

"Da pojasnim, popis stanovnika je faktičko stanje, a birački spisak je pravno stanje. Između pravnog i faktičkog stanja uvek postoji veći ili manji jaz, ali ono što je važno da građani znaju je da se jedinstveni birački spisak danas vodi kao elektronska baza podataka i svi građani Republike Srbije imaju mogućnost uvida u birački spisak", rekao je on.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Dodaje i da su povezane matične knjige sa jedinstvenim biračkim spiskom i da je sve ažurno, kao i da građani mogu da elektronskim putem izvrše, ne samo uvid, već i da zatraže upis u birački spisak ili izmenu svojih podataka.

"Mislim da smo postigli najviše moguće evropske standarde u vođenju jednog tako važnog registra i želim da se zahvalim svojim kolegama iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koji su uradili najveći deo posla, kao i Kancelariji za Informacione tehnologije i elektronsku upravu", rekao je Martinović.

On je ocenio i da je Srbija mnogo napredovala kada je u pitanju proces digitalizacije i u ovom trenutku ima više od dva miliona građana koji imaju svoj nalog na portalu eUprava i koji mogu da koriste sve aplikacije koje su tu nalaze.

"To samo govori da su građani prepoznali prednost informacionih tehnologija u ostvarivanju svojih prava", rekao je Martinović.

Prema podacima RIK-a, ukupan broj birača u Srbiji koji mogu da izađu na izbore 17. decembra je 6.500.165. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022. godine, broj stanovnika Republike Srbije je 6.647.003.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija