Politika

Hovenijer o izborima na Kosovu: Razočarani smo odlukom Prištine, naš stav se nije promenio

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

06/12/2023

-

14:17

Hovenijer o izborima na Kosovu: Razočarani smo odlukom Prištine, naš stav se nije promenio
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da Sjedinjene Američke Države nisu promenile stav u vezi sa održavanjem srpskih izbora na teritoriji Kosova, ali da Priština ima pravo da određuje uslove.

"Naš stav se nije promenio od kada je ovo pitanje prvi put pokrenuto 2022. godine. Nastavljamo da izražavamo razočaranje što je Vlada Kosova odlučila da ne nastavi sa dugogodišnjom praksom dopuštanja OEBS da prikuplja glasačke listiće srpskih birača sa pravom glasa, a koji žive na Kosovu", kazao je Hovenijer, preneo je danas Kossev pisanje Kljan Kosova.

On je istakao da SAD snažno veruju da bi birači sa pravom glasa u svim zemljama trebalo da budu u potpunosti u mogućnosti da učestvuju u demokratskim procesima. S druge strane, Hovenijer je ukazao i da Kosovo kao "nezavisna i suverena država" ima pravo da određuje uslove za izbore drugih država koji se održavaju na njenoj teritoriji.

"Dakle, Kosovo kao nezavisna i suverena država ima pravo da određuje uslove pod kojima se održavaju izbori drugih suverenih država na svojoj teritoriji", kazao je Hovenijer.

Na KiM stigao novi bataljon italijanskog Kfor-a

Na Kosovo i Metohiju stigao je novoi bataljon italijanskog Kfor-a, koji će biti raspoređen u operativne rezervne snage. To je Kfor objavio sinoć na svom Tviteru navodeći da je novi bataljon deo mirovne misije.

"KFOR nastavlja da ispunjava svoj mandat UN-a u obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja za sve zajednice na Kosovu", navodi se u objavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija