Politika

Stojković: Prvi koraci naredne vlasti sprečavanje nasilja prema ženama

Komentari

Autor: FoNet

06/12/2023

-

15:15

Stojković: Prvi koraci naredne vlasti sprečavanje nasilja prema ženama
Biljana Stojković - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković upozorila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv femicida, da društveni trendovi u protekloj deceniji ukazuju na intenzivno vraćanje vizije žene kao domaćice i nezaposlene majke, potčinjene muškarcu.

Međunarodni dan borbe protiv femicida Srbija dočekuje sa najmanje 27 žrtava porodičnog i partnerskog nasilja, navodi Zajedno i ukazuje da su žene često prve žrtve ekstremnog nasilja u društvima u kojima vlada siromaštvo i primitivizam.

"Nezadovoljstvo porodice i partnera ruši se na leđa žena kao malj osude potkovane glorifikacijom muških rodnih uloga. A, vlast i institucije koje kontroliše umesto da podrže i zaštite žene ostaju nemi na sve probleme sa kojima se suočavaju", upozorila je Stojković.

Stojković je naglasila da sprečavanje nasilja nad ženama, rekonstrukcija i edukacija svih službi uključenih u zašititu njihovih prava, kao što su policija, tužilaštvo i centri za socijalni rad moraju biti prvi koraci koje buduća vlast mora preduzeti.

To su samo hitne mere koje imaju zadatak da spreče najgore ishode nasilja. Dugoročno, potpuno odmicanje od retrogradnih patrijahalnih vrednosti neophodno je stimulisati u školama, medijima i čitavom javnom prostoru, dodaje Stojković.

Ona je pozvala žene da ostanu hrabre kakve jesu i da 17. decembra izađu na birališta i podrže listu "Srbija protiv nasilja", kako bi se stalo na put nasilju i ugrožavanju prava i integriteta žena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija