Politika

Orban o uključivanju Ohridskog sporazuma u pregovaračko poglavlje: Srbija uvek može da računa na Mađarsku

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

12:26

Orban o uključivanju Ohridskog sporazuma u pregovaračko poglavlje: Srbija uvek može da računa na Mađarsku
Tanjug/FOTO TANJUG/ VLADA MAĐARSKE/ VIVIEN CHER BENKO/ nr - Copyright Tanjug/FOTO TANJUG/ VLADA MAĐARSKE/ VIVIEN CHER BENKO/ nr

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban izjavio je da ukoliko Evropski savet uključi Briselski i Ohridski sporazum u pregovarački okvir, iako se Srbija tome protivi, Beograd uvek može da računa na Mađarsku. On je to rekao u intervjuu za Tanjug na pitanje šta ako do toga dođe na samitu EU-Zapadni Balkan koji će se održati sledeće nedelje u Briselu, iako se Beograd tome protivi.

"To je veoma komplikovano pitanje i Srbija uvek može da računa na Mađarsku", rekao je Orban.

On je rekao i da je trenutna situaciija na KiM veoma složeno pitanje i da ne bi da sudi o situaciji, osim jedne kratke rečenice.

"Ono što sam u poslednjih nekoliko godina primetio jeste da vi Srbi stalno doživljavate provokacije. To je provokacija. I možete dobro da reagujete, ili niste svesni provokacije, ali kakva god da je vaša reakcija, ne zaboravite da je polazna tačka provokacija. Imamo manjine u mnogim zemljama, a znamo kako većina može da provocira manjinu. Dakle, razumemo obrazac, kako se to dešava, na toj teritoriji. To je razlog zašto podržavamo srpsku manjinu koja tamo živi. Spreman sam da učinim sve što mogu. Čak smo i mi pretrpeli neke fizičke gubitke u najnovijim sukobima lokalnih grupa. Ali bez obzira na to, i dalje pružamo veliku podršku. To je prva stvar. Drugo, mislim da je dobro što vaša diplomatija insistira na međunarodnom pravu, jer je međunarodno pravo na vašoj strani. A ovim pitanjem se ne može upravljati bez prihvatanja međunarodnog prava. Ne možete zanemariti međunarodno pravo. Zato treba da insistirate na tome. Osim toga, ne zaboravite da u Evropskoj uniji postoji pet zemalja koje nisu prihvatile status države Kosovo. Dakle, to je otvoreno pitanje. Moramo da pregovaramo o tome. Što se tiče toga da li imamo šansu da se dogovorimo ili ne, nisam dovoljno dobar prorok da odgovorim na to pitanje. Ali znam da treba da uradimo sve što možemo da bismo konačno pronašli rešenje", rekao je on,

Na pitanje o odnosima Srbije i Mađarske i šta je bio odlučujući factor u pomirenju dva naroda posle vekovnih sukoba, Orban objašnjava da dve zemlje kroz istoriju imaju zaista komplikovan odnos, jer Srbi koji, kako je istakao, pripadaju velikom okeanu slovenskih naroda, nije lako da razumeju Mađare, koji ne pripadaju ni slovenskim, ni nemačkim jezičkim, kulturno utemeljenim društvima.

"Dakle, mi smo stranci u izvesnom smislu. Sebe smatramo ostrvom, čak i ako smo kopnena zemlja, ali kulturno, jezički i i smislu naših tradicija. Dakle, to je hrišćanska, zapadna hrišćanska, katolička, ali veoma nacionalno jedinstvena kompozicija tradicije. Stoga, za zemlju poput nas nije lako uspostaviti vezu sa susedima koji su drugačiji. Polazna tačka je prilično komplikovana. A ako se osvrnete na istoriju, možete razlikovati jasne periode kada smo dobro sarađivali i periode kada smo bili neprijateljski nastrojeni jedni prema drugima. I lekcija je veoma jasna. Kada smo bili neprijateljski nastrojeni jedni prema drugima, to nije bilo dobro ni za jedne ni za druge. Kada smo sarađivali sa Srbima, to je uvek bilo dobro za nas. Plus, ne zaboravite da su kroz istoriju mnoge srpske zajednice stigle u Mađarsku i kreirale način života pun poštovanja i dostignuća, poput Sentandreje i svih drugih teritorija na kojima su Srbi. Čak i u Budimpešti imate svoju četvrt, crkvu i tako dalje, tako da ste vi Srbi tretirani sa poštovanjem ovde u Mađarskoj iz istorijskih razloga", rekao je on.

Sa druge strane, dodaje, kada je saradnja bila u redu, bez obzira na politički okvir, oba naroda su uživala u prednostima toga. Prema njegovim rečima, kada je došao trenutak i kada su na rukovodeće mesto obe nacije i obe zemlje došli lideri koji vole da razmišljaju o istoriji, koji gledaju širu političku sliku, a ne samo svakodnevno sklapanje dogovora i upravljanje stvarima, bilo je očigledno da će dva premijera ili predsednika koji vole istoriju konačno naći zajednički stav o tome kako da zajedno razumemo istoriju, kako da razumemo sadašnjost i kakve perspektive možemo da stvorimo za naše narode, što je dobro za Srbe i Mađare.

"I to se desilo. To se dogodilo 2012. ili 2013. godine kada je prethodni predsednik napravio neke gestove prema Mađarskoj. Prihvatili smo ih. Veoma ih cenimo. A onda je stigao novi predsednik i sada veoma dramatično nastavljamo saradnju. Dakle, činjenica je da ako pokušamo da razumemo budućnost, lako je razumeti da Srbi ne mogu biti uspešni bez Mađara, a Mađari ne mogu biti uspešni bez Srba. Dakle, to je jasna motivacija za saradnju", istakao je Orban.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija