Politika

Dačić otovorio Počasni konzulat u Palama, prvi u Bosni i Hercegovini

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

14:54

Dačić otovorio Počasni konzulat u Palama, prvi u Bosni i Hercegovini
Dačić otovorio Počasni konzulat u Palama - Copyright Tanjug/SRNA/Maja Krsmanović Brčkalo

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas na Palama, u Istočnom Sarajevu počasni konzulat Republike Srbije u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a čije će osnovne delatnosti biti dodatni razvoj saradnje u oblasti ekonomije, kulture i sporta.

Dačić je naglasio da Srbija veliku pažnju posvećuje napredovanju regionalne saradnje, negovanju što boljih dobrosusedskih odnosa, stabilnosti regiona i razvijanju sveobuhvatne saradnje sa najbližim susedima, a što je u trajnoj spoljnoj politici Beograda prioritet.

"Upravo Bosnu i Hercegovinu vidimo kao nama prirodnog i bliskog partnera, sa kojim želimo da radimo na većem međusobnom razumevanju, uvažavanju i izgradnji punog poverenja i saradnje. Zato nam je važna stabilnost i prosperitet", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije podsetio je da Srbija ima bogatu tradiciju počasnih konzula koja datira od kraja 19 veka.

"Svesni značaja uloge početnih konzula i njihovog doprinosa napredovanja odnosa Srbije sa drugim državama, kontinuirano smo radili na širenju mreže početnih konzula u svetu. Tako da danas Srbija ima najveći broj početnih konzula u svojoj istoriji, čak 100, i to na svim kontinentima", rekao je Dačić i kao važno istakao to što je Srbija dobila prvog počasnog konzula u BiH.

Dačić je podsetio da u BiH Srbija ima ambasadu u Sarajevu, generalne konzulate u Banjaluci i Mostaru konzularne kancelarije u Trebinju i Drvaru i sada prvi počasni konzulat na Palama.

"Planiramo da ćemo naredne godine otvorimo Generalni konzulat u Bijeljini, rekao je ministar i dodao da Srbija želi da bude što prisutnija u BiH i da je otvorena za zahteve iste prirode koji dolaze iz Sarajeva, jer je to, istakao je, način za unapređenje odnosa.

Dačić je istakao da je usmeravanje diplomatskih aktivnosti ka promociji privrednih potencijala i privlačenja stranih investicija jedan od najznačajnijih zadataka Vlade Republike Srbije i diplomatsko-konzularne mreže Republike Srbije, uključujući i mrežu konzulata na čelu sa počasnim konzulima i da su u tom cilju očekivanja od počasnog konzula Dejana Ljevnaića da nastavi sa aktivnostima na promovisanju potencijala srpske privrede.

Tanjug/SRNA/Ljiljana Čvoro

 

Dodao je da veruje da će počasni konzul zahvaljujući profesionalnom iskustvu, ostvariti uspeh upravo u osnaživanju ekonomske saradnje Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, imajuću u vidu da je BiH jedan od najznačajnijih privrednih partnera naše zemlje.

"Upravo BiH vidimo kao nama prirodnog i bliskog partnera, sa kojim želimo da radimo na većem međusobnom razumevanju, uvažavanju i izgradnji punog poverenja i saradnje. Zato nam je važna stabilnost i prosperitet BiH. I ovom prilikom, ističem da Republika Srbija poštuje Dejtonski sporazum i podržava BiH kao jednu državu sa dva entiteta, kao i sve odluke donete u skladu sa nadležnostima i dogovorom tri konstitutivna naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata", rekao je Dačić.

Naveo je da je BiH a posebno Republika Srpska, dom za veliki broj Srba i da je njihova bolja budućnost jedan od razloga zbog kojih je Srbija čvrsto opredeljena za svestranu saradnju sa BiH, kao i sa njenim entitetima.

Podsetio je da Srbija Posebnu pažnju pridaje planiranju i realizaciji zajedničkih projekata, kroz koje gradi i realnu perspektivu za bolju budućnost.

"Za Srbiju, odnosi sa Republikom Srpskom su ne samo dobrosusedski, već i bratski. Našem narodu u Republici Srpskoj želimo jednak prosperitet kao i našem narodu u Republici Srbiji. Takođe, želimo da nastavimo da negujemo naše specijalne i neraskidive veze, te sam uveren da će i otvaranje ovog Konzulata, na čelu sa počasnim konzulom, doprineti ovom cilju i dati novi impuls u ostvarivanju još bliže saradnje Srbije i BiH", rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Otvaranje konzulata omogućiće i efikasnije pružanje konzularnih usluga državljanima Srbije koji poslovno ili turistički borave na teritoriji opštine Pale.

Dačić je dodao da je pozicija Ljevnaića "volonterska" i da za nju ne dobija naknadu od Srbije. Počasni konzul, koji je i direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić naglasio je da će konzulat biti mesto koje povezuje naše narode, i doprinosi miru i stabilnosti i prosperitetu u regionu.

Dodao je da će se posvetiti jačanju veza kroz saradnju u području kulture i obrazovanja, kao i da će biti spona između mladih u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"Kao počasni konzul planiram da ostanem posvećen podržavanju sporta i aktivnosti koje doprinose njegovom razvoju među našom decom", rekao je Ljevnaić koji je izrazio zahvalnost ministru Dačiću i Vladi Srbije na ukazanom poverenju.

Naglasio je da je ljubav prema domovini njegov glavni pokretač za sve što je radio u životu.

"Srbiju ću predstavljati najbolje što mogu, to sa sigurnošću mogu reći", naglasio je Ljevnaić koji je tokom karijere dobio brojna priznanja među kojima i najveće evropsko priznanje "Zlatna plaketa za životno delo".

On je izrazio veliku zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je kako je naglasio uložio značajne napore u razvoj Srbije, ali i ministru Dačiću koji predano radi na jačanju međunarodnih odnosa.

"Uveren sam da će predsednik Vučić I Ministar Dačić nastaviti da podržavaju sve inicijative koje se tiču unapređenja odnosa I saradnje dveju država", rekao je počasni konzul.

Na svečanosti su govorili u ime srpskog člana predstavništva BiH, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić kao i načelnik Opštine Pale Boško Jugović.

Tanjug/SRNA/Ljiljana Čvoro

 

Ministar Staša Košarac naglasio je da Srbija stalno potvrđuje i promoviše Dejtonški sporazum da su sve politike usmeren na promociji zajedničkih vrednosti i ekonomije i pozvao sve da na temelju vrlo vidljivih politika RS nastave saradnju. Dodao je da su svi svesni političkih predrasuda koje postoje, ali da to nije razlog i niko nema pravo da stane i zaustavi razvoj RS i ocenio da je otvaranje počasnog konzulata događaj važan za sve jer su Pale značajno strateško mesto u stvaranju Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, važno je da se i ovde po uzoru na Srbiju definišu koraci kako bi i BIH kao i Srbija imala ugovore o slodbodnoj trgovini i sa evroazijskom unijom i izrazio uverenje da će počasni konzul raditi na afirmaciji ekonomske i privredne saradnje, da što veći broj komapanija otvori svoje predstavništvo baš ovde.

Denis Šulić je takođe otvaranje počasnog konzulata ocenio kao veliki dan za Pale i RS kao zalog za razvijanje već jako dobro razvijenih odnosa između Srbije i RS i BiH. Dodao je da će raditi sa Ljevnaićem da svaka firma registovana za poslovanje bude registrovana i na Palama, i izrazio uverenje da će odnosi Srbije i RS biti na najvišem nivou dok ih vode Aleksandar Vučić i Milodrad Dodik.  

Skupu su između ostalih prisustvovali i ministarka za porodicu i omladinu Selma Čabrić i ministar zdravlja Alen Šeranić kao i ambasador Slovenije u Sarajevu Damjan Serdar.

Komentari (0)

Srbija