Politika

Aleksić: Tužilaštvo da proveri pismo Papića; Jovanov: Krivična prijava protiv Aleksića zbog malverzacija

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

09/12/2023

-

15:11

Aleksić: Tužilaštvo da proveri pismo Papića; Jovanov: Krivična prijava protiv Aleksića zbog malverzacija
Aleksić: Tužilaštvo da proveri pismo Papića; Jovanov: Krivična prijava protiv Aleksića zbog malverzacija - Copyright ​FoNet

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni dan borbe protiv korupcije, koji se obeležava danas, opozicione i vladajuća stranka iskoristile se za međusobna prepucavanja i optužbe za malverzacije. Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić zatražio je od tužilaštva da se proveri pismo Aleksandra Papića u kome tvrdi da su milioni evra od puta Ruma-Šabac završili u kasi vladajuće stranke. Odgovorio mu je funkcioner SNS-a Milenko Jovanov i najavio podnošenje krivične prijave protiv Aleksića i još nekih lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" zbog, kako je rekao, malverzacija dok su bili na vlasti.

Aleksić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije pozvao Tužilaštvo da reaguje na pismo Papića (vlasnika tabloida Objektiv) u kojem se tvrdi da su radovi na putu Ruma-Šabac uvećani za 25 miliona evra, od kojih je 10 miliona dato Srpskoj naprednoj stranci.

Aleksić tvrdi da je u pismu navedeno da je tržišna vrednost dela zemljanih radova na deonici Ruma-Šabac-Loznica od 50 miliona evra, uvećana fiktivno na 75 miliona evra, a višak od 25 miliona evra je trebalo da bude podeljen tako što bi SNS dobio 10, a Zvonko Veselinović i ostali podizvođači 15 miliona evra.

Aleksić je naveo i da Papić u pismu Vučiću objašnjava da je delao kao posrednik za novac koji azerbejdžanska firma Azvirt, izvođač radova na deonici, daje SNS. Da bi bio siguran da će novac doći do stranke, Papić je tražio Veselinoviću garanciju.

"Tražio sam od Zvonka dokaz da će novac završiti u stranci na šta je on pozvao Sinišu Malog i pustio ga na spikerfon. Siniša je sve potvrdio i rekao da je sve u dogovoru sa Vama", citirao je Aleksić deo Papićevog pisma Vučiću.

U jednom delu pisma, preneo je Aleksić, Papić navodi da je od 2018. do sredine 2019. godine direktor Azvirta u Srbiji Murat Turkoglu dao "na ruke" osam miliona evra nekadašnjem direktoru Koridora Srbije Dmitru Đuroviću, a on Nebojši Stefanoviću.

Aleksić je potom naglasio kako se Papić "požalio Vučiću" da je ostao dužan 1,9 miliona evra za hipoteku na kuću, avans od 3,9 miliona evra Muratu, dok se list "Objektiv" zadužio, a print propao.

Krivične prijave

Funkcioner SNS Milenko Jovanov najavio je da će u ponedeljak, 11. decembra, podneti krivične prijave protiv Miroslava Aleksića i još nekih lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" zbog, kako je rekao, malverzacija dok su bili na vlasti.

Jovanov je danas na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini rekao da je neophodno da se konkretno razreše brojne afere, koje su se pojavljivale u javnosti, ali bez ikakvog epiloga, kako bi izveštaj o borbi protiv korupcije bio još bolji.

"Imali smo nekoliko puta situaciju da je govoreno o tome kako su lokalni i republički funkcioneri G17 plus, u ovom slučaju Aleksić i njegov tast, formirali jednu nevladinu organizaciju koja se zvala Fond za unapređenje resursa građana iz Trstenika. Ta NVO je sklapala ugovore sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, u filijali u Kruševcu gde je upravo Aleksićev tast nekada bio direktor, a onda opet od ljudi iz G17 plus sa republičkog nivoa dobijao znatna sredstva. U jednom danu 2009. godine 18,5 miliona dinara, u 2011. više od 15 miliona dinara, u 2012. više od 20 miliona dinara, odnosno ukupno više od 54 miliona dinara", rekao je Jovanov.

Bilo bi značajno, kaže Jovanov, da se dođe i do odgovora na pitanje kako je funkcionisao pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu koji je u periodu od 2012. do 2016. godine vodila Marinika Tepić.

"Da vidimo na koji način su finansirani fudbalski klubovi, recimo Dinamo iz Pančeva iz tog sekretarijata, a posebno je interesantno kako je finansiran klub Sloga iz Temerina, kao i drugi projekti baš iz Temerina jer tu takođe imamo interesantne konflikte interesa, takođe kako je finansiran Novak Filipović od koga je Tepić tražila da joj bude telohranitelj...", rekao je Jovanov.

Takođe, rekao je i da treba da se provere prihodi Dragana Đilasa. 

"Pre nekoliko dana smo čuli od njega samog da je ponosan na rezultate koje su njegove firme ostvarile, a ti rezultati su sledeći -  u periodu dok Đilas nije došao na mesto direktora Kancelarije predsednika Republike, odnosno ministra zaduženog za nacionalni investicioni plan prihodi su bili 125 miliona dinara, a kad je došao u izvršnu vlast putevi su se nekako otvorili i prihodi su bili 14 milijardi. Od 2008. do 2012. godine 31 milijarda, a onda posle prihodi padaju na 12 milijardi", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija