Politika

Vučević: Vodićemo suverenu i multivektorsku spoljnu politiku

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2023

-

10:23

Vučević: Vodićemo suverenu i multivektorsku spoljnu politiku
Vučević: Vodićemo suverenu i multivektorsku spoljnu politiku - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je da je sasvim izvesno da će se pritisci na predsednika Srbije Aleksandra Vučića pojačavati u narednom periodu i to kombinovano, spolja i iznutra, dodajući da predsednik zemlje vodi politiku koja jača Srbiju.

Vučević je za današnje izdanje lista "Politika" rekao da Srbija čuva mir i ne želi i neće dozvoliti da bude uvučena u neki novi svetski konflikt.

Naglasio je da je strateško opredeljenje Srbije da postane punopravna članica Evropske unije, ali i da naša zemlja nije niti će uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, kao i da će čuvati partnerstva s Kinom, ali i arapskim svetom, Indijom, Afrikom i obema Amerikama.

"Vodićemo suverenu i multivektorsku spoljnu politiku. Ali, ako neko očekuje da ćemo na tom putu da se odreknemo svog nacionalnog DNK, onda se taj neko grdno vara", naglasio je Vučević.

On je kazao i da je Balkan raskršće različitih interesa i da se ovde prepliću delovanja stranih službi svih država koje predstavljaju regionalne ili svetske sile, naglašavajući da Srbija zna kako da štiti svoje interese.

"To prepoznaju i kosmetski Srbi i zato SNS u južnoj pokrajini osvaja preko 98 odsto glasova, što je i razlog Kurtiju da kosmetskim Srbima onemogući glasanje ovog puta, u nadi da će tako oslabiti rezultat SNS i ojačati one koji su ga hvalili u svojim, tajkunskim medijima, nazivali reformatorom i daškom pozitivnih promena na Balkanu", rekao je prvi čovek na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

Rešeni smo da zaštitimo svoje legitimne interese i svoj narod na Kosmetu 

Istakao je da zvanični Beograd kreira svoju politiku prema Kosovu i Metohiji na dva principa, a to su mir i odlučnost, kao i da država Srbija čini sve što može da bi očuvala mir i omogućila saradnju.

"Ali isto tako, rešeni smo da zaštitimo svoje legitimne interese i svoj narod na Kosmetu. Nismo mi ti koji izazivaju nestabilnost, to čine Kurti i Priština, pa bi njima morali i da se obrate zapadni partneri kako bi mir i stabilnost na Balkanu ipak bili očuvani", kazao je on.

Naglasio je da Srbija nikako neće dopustiti egzodus Srba, niti dozvoliti da neko sruši mir. 

Kada je reč o Republici Srpskoj (RS), Vučević je istakao da će Srbija uvek pomagati RS, štititi i braniti i, naravno, neće zadirati u integritet Bosne i Hercegovine. 

"Budućnost BiH leži u saradnji sa Srbijom, u izgradnji auto-puta Beograd - Sarajevo, prihvatanju ispružene srpske ruke koja donosi vakcine za borbu protiv korone, koja nudi mogućnost za trgovinu, kulturnu i privrednu saradnju. Konstantno insistiranje na ratnim temama iz devedesetih godina prošloga veka, isključivo kroz prizmu raspaljivanja nacionalističkih strasti, sasvim sigurno ne može doneti ništa dobro", rekao je on. 

Položaj srpskog vojnika danas višestruko bolji nego 2012.

Vučević, koji u ovom mandatu obavlja i dužnost ministra odbrane, kazao je da Srbija ulaže u sve rodove vojske, u opremu, u edukaciju i u infrastrukturu.

"Vojni poziv je najčestitije zanimanje, ali to mora postati i atraktivan poziv koji će pružiti priliku momcima i devojkama da se karijerno ostvare. Mi upravo na tome i radimo. Položaj srpskog vojnika danas je višestruko bolji nego 2012. godine i svako ko je objektivan to će kazati", dodao je on.

Vučević je naveo i da su i plate zaposlenih u vojsci daleko bolje i da će, kako je naglasio, biti još bolje, da se grade i jeftini stanovi za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti i ulaže u njihovu sigurnost i bezbednost. 

"Nastavićemo to da činimo, jer ko ne hrani svoju vojsku, hraniće tuđu", naglasio je Vučević.

Komentari (0)

Srbija