Politika

Dačić: SPS ne razmišlja da pređe na drugu stranu

Komentari

Autor: FoNet

10/12/2023

-

12:32

Dačić: SPS ne razmišlja da pređe na drugu stranu
Dačić: SPS ne razmišlja da pređe na drugu stranu - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ubeđen je da će SPS i Srpska napredna stranka (SNS) činiti vlast i posle ovih izbora i naglašava da njegova stranka ne razmišlja da krene u suprotnom smeru, dok ideju da opozicija preuzme vodeću ulogu vidi kao naučnu fantastiku.

Dačić je u intervjuu za FoNet istakao da očekuje izborne rezultate poput onih koje njegova stranka ostvaruje već 10 godina, a to je rezultat iznad 10 odsto, uz napomenu je cilj SPS da zajedno sa SNS osvoje parlamentarnu i odborničku većinu. Na pitanje šta će se desiti ako u Beogradu socijalisti budu ključni za formiranje vlasti, on je podsetio da se to dogodilo i prošle godine, kada je SNS imao 48, a SPS osam mandata, ali da tu činjenicu nisu zloupotrebljavali, kao ni na republičkom nivou.

"To nije pozicija koja bi za nas bila iskušenje da li bismo promenili političku stranu. Vučić i ja smo više puta pravili dogovore, ne iz materijalnog interesa ili matematike, već smo govorili o zajedničkoj posvećenosti ciljevima", objasnio je Dačić i dodao da SPS ne razmišlja da krene u suprotnom smeru od te saradnje.

"Mislim da je svaka druga prognoza koja se tiče parlamentarnih izbora naučna fantastika. Ja ne vidim praktično mogućnost da na parlamentarnom planu dođe do toga da SNS i SPS nemaju većinu", predvideo je Dačić.

"Treba izbegavati negativne šumove"

Upitan o napadima SNS na SPS, on je poručio da bi trebalo izbegavati negativne šumove, koji se javljaju u predizbornoj kampanji. To "doprinosi povećanju nadanja opozicije da može da dođe do nekih promena", smatra Dačić, koji je pristalica ideje da treba gledati glavnu magistralu - odnos između njega i Aleksandra Vučića, u kojem nema nikakvih problema.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je istakao da nikakvi pojedinačni slučajevi ne mogu da ugroze njihovu politiku i izvinio se Vučiću zbog pojedinačnih istupa pojedinih ljudi koji su isključeni iz SPS, jer vređanje predsednika ne dolikuje socijalistima. Na pitanje da li veruje da će biti premijer, s obzirom na to da lista nosi naziv "Ivica Dačić - Premijer Srbije", Dačić je rekao da je tu reč o predstavljanju biračima.

To je rađeno i na izborima 2022. kada je SPS podržao Vučića za predsedničkog kandidata, a izašao na odvojenoj listi za parlamentarne izbore, podsetio je on i naglasio da premijera treba da predloži stranka sa najvećim brojem glasova. Na konstataciju da je 2012. godine bio izričit u tome da ne zna ko će biti predsednik, ali da zna ko će biti premijer, Dačić objašnjava da je to bilo drugačije vreme i da su SNS i Demokratska stranka bili iznad 20 odsto glasova, a SPS oko 15, dok je danas drugačija situacija i da je normalno da najjača stranka da kandidata za premijera.

Upitan o pominjanju 5. oktobra i nekadašnjeg predsednika SPS Slobodana Miloševića na predizbornim skupovima, on je odgovorio da se socijalisti Miloševića nisu odricali u smislu nacionalnih i državnih pitanja. Insistira da je temu 5. oktobra pomenula opozicija navodima da će doći do 6. oktobra, ali da je on ubeđen da 6. oktobra neće biti, jer će sadašnja opozicija izgubiti izbore.

Kada je reč o Miloševiću, ističe da su "Milošević, Tito i svi ostali koji su u nasleđu komunističke i socijalističke partije prošlost", da je on sadašnjost, a da su budućnost deca koja su članovi SPS.

"Nije se Marko Milošević učlanio da bismo vraćali politiku u okvire Slobodana Miloševića, već iz osećanja da on treba da nastavi da bude u partiji u kojoj je jedan od osnivača bio Milošević", istakao je Dačić.

O unuku Sloobodana Miloševića

Na pitanje da li je Miloševićev unuk budućnost SPS, Dačić je objasnio da ne misli na njega lično, već na njegovu generaciju rođenu 1990-ih i 2000-ih koja nije opterećena problemima poput ratova, sankcija i raspada Jugoslavije, već se "hrani nekim drugim idejama".

"Ove nove generacije imaju neku novu pesmu, neke nove ideje. To je kao kad imate ajfon, ovo je sada model SPS 2023", rekao je Dačić i naglasio da je srećan zbog toga.

Govoreći o pitanjima države i najavama da bi francusko-nemački plan mogao da postane deo pregovaračkog poglavlja 35 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), on je odgovorio da je u to poglavlje stavljena formulacija za koju niko nije siguran šta znači. Misli na formulaciju o postizanju pravno-obavezujućeg okvira za normalizaciju odnosa sa Prištinom, ali je uveren da to sigurno ne znači priznanje.

U poglavlje 35 ušla je i odredba da će se pri razmatranju daljeg napretka imati u vidu rezultati dijaloga sa Prištinom, podsetio je Dačić i ocenio da je Srbija žrtva Prištine koja nije želela da sprovede Briselski sprozum, pa Beograd često nije napredovao u evrointegracijama.

Kako je predočio, svaka promena tog pregovaračkog okvira morala bi da bude pažljivo intonirana, posebno imajući u vidu da predsednik Srbije nije prihvatio sve delove onoga o čemu se razgovaralo i da je izuzeo mišljenje i saglasnost Srbije u vezi sa pitanjem de fakto ili de jure priznanja Kosova i prijema u Ujedinjene nacije.

"Svaki ulazak tog okvira, a ne sagledavajući ono sa čim se Srbija ne slaže, jeste otežavajuća okolnost za naše evropske integracije i ne bi bilo u funkciji podsticanja evropskih integracija, nego bi Srbiju dovelo pred gotovo nemoguć izbor u smislu prihvatanja, a mi ne možemo da prihvatimo sve odredbe", upozorio je Dačić.

Nada se, međutim, da su oni koji razmišljaju o tome svesni da postoje delovi sa kojima se Srbija ne slaže i da je apsolutno protiv njih. Upitan a da li je SPS apsolutno za evropske integracije, Dačić je odgovorio da jeste, da je to strateški cilj Srbije i da je to bilo i u njegovom ekspozeu, ali da to podrazumeva i da se u procesu evrointegracija mora voditi računa o zaštiti državnih inteteresa Srbije, pre svega u odnosu prema Kosovu i Metohiji.

On je rekao da treba odvojiti deo procesa koji se odnosi na reforme i da je problem u uslovljavanjima koja se tiču teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Dačić je naglasio da je pitanje usaglašavanja sa spoljnom politikom EU usko povezano sa pitanjem teritorijalnog integriteta i da bi sankcije protiv stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, poput Kine i Rusije, mogle negativno da utiču na odbranu teritorijalog integriteta Srbije.

Govoreći o tome što Zapad vidi SPS kao ruskog igrača u Srbiji, Dačić je uzvratio da je on srpski igrač i da su odnosi sa drugim zemljama u drugom planu. Uloga spoljne politike mora da bude u funkciji unutrašnje politike, rekao je on i predcizirao da su odnosi sa Kinom, Rusijom i afričkim zemljama u funkciji jačanja politike Srbije prema Kosovu i Metohiji.

Kada se govori o Rusiji i Kini, mora se imati u vidu kakav je tu interes Srbije, šta bi mogla da izgubi, a šta da dobije, istakao je Dačić i obrazložio da koalicija SNS i SPS nije uvela sankcije Rusiji jer to nije u interesu Srbije. "Da li se ta politika može promeniti ako dođe do geopolitičkih promena o tome će se ponovo razgovarati, ali za sada nema takvih promena", zaključio je Dačić.

Komentari (0)

Srbija