Politika

Marija Jovović dobila srpski pasoš i rešenje o državljanstvu

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

14:34

Marija Jovović dobila srpski pasoš i rešenje o državljanstvu
Marija Jovović dobila srpski pasoš i rešenje o državljanstvu - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković uručio je danas srpski pasoš i rešenje o državljanstvu Mariji Jovović, ćerki Blagoja Jovovića, koji je izvršio atentat na poglavnika marionetske Nezavisne države Hrvatske, Antu Pavelića.

Ministar Selaković poručio je Mariji Jovović je da mu je čast što je ona, kao Blagojeva ćerka, uvek bila "jedna od nas".

"Marija je dala sebi zadatak da nauči dobro srpski i mi na srpskom sada razgovaramo. Ona je otrgla od zaborava sećanja na svog oca, jednu neverovatnu ličnost naše istorije i čoveka za koga se dugo nije znalo u Srbiji i na svim prostorima gde živi srpski narod. Zato mislim da je ovim ispravljena jedna velika nepravda", rekao je Selaković.

Ministar je izjavio i da se nada da će srpske pasoše i državljanstva uskoro dobiti i Marijine dve sestre i brat.

Tanjug

 

Jovović je navela da dobijanje srpskog državljanstva doživljava ne kao još jednu administrativnu proceduru, već kao simboličan čin.

"Ovo državljanstvo koje nam danas dodeljuje Srbija, predstavlja i priznanje Blagoju Jovoviću kao jednom od najvećih srpskih heroja, koji će zauvek ostati u srcima srpskog naroda. Sa nama je danas milion duša, milion mučenika iz NDH, za koje se uvek moramo moliti", izjavila je Jovović.

Blagoje Jovović, rođen 1922. godine u Kosiću, u Crnoj Gori, izvršio je atentat na Pavelića 10. aprila 1957. godine u Argentini, pucavši na njega. Nakon toga je nekadašnji poglavnik Nezavisne Države Hrvatske pobegao u Španiju, gde je i preminuo od rana zadobijenih u atentatu.

Komentari (0)

Srbija