Politika

Pantović: Potvrđena kazna Đokiću primer nepravičnog suđenja

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

14:28

Pantović: Potvrđena kazna Đokiću primer nepravičnog suđenja
Pantović: Potvrđena kazna Đokiću primer nepravičnog suđenja - Copyright Prinstscreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je danas da je njegovom branjeniku Zoranu Đokiću Ustavni sud u Prištini potvrdio kaznu od 12 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina počinjenog u naselju Kristal u Peći tokom sukoba na KiM 1999. godine.

Pantović je naglasio da je proces protiv Zorana Đokića eklatantan primer suđenja koje nije bilo pravično i u kome su povređena sva njegova prava kao okrivljenog.

"Ovo je praktično četvrta odluka više instance Ustavnog suda. Doneta bez pravih dokaza koji bi bez razumne sumnje potvrdili njegovu krivicu. Jedini očevidac spornog događaja, krunski svedok je u toku suđenja izjavio da Zoran Đokić nije uradio to za šta je optužen i pored toga on je proglašen krivim i osuđen", rekao je Pantović.

On je dodao da je optužni akt protiv Zorana Đokića izmenjen u prvostepenom postupku, u završnoj reči i bez obrazloženja.

Tanjug/Dopisnik KiM

 

"I kosovski Zakon o krivičnom postupku i Evropska konvencija o ljudskim pravima i praksa svih relevantnih sudova kaže da nijedan opružni akt ne može postojati bez obrazloženja. Ostao je samo dispozitiv optužnuce i mi i dan danas ne znam razloge zbog kojih je on osuđen na ovako drastičnu kaznu", istakao je Pantović.

Ustavni sud je u obrazloženju procene presude, kako je naveo Pantović, ustanovio da su prethodne presude Apelacionog i Osnovnog suda u Prištini u skladu sa Ustavom i pravom prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Zoran Dokić je prvostepeno osuđen u februaru 2021. godine na 12 godina zatvora zbog, kako je navedeno, navodog ratnog zločina i kršenja običaja rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija