Politika

Ilija Elezović pušten da se brani sa slobode, u lošem zdravstvenom stanju

Komentari

Autor: Kosovo online

24/10/2023

-

20:11

Ilija Elezović pušten da se brani sa slobode, u lošem zdravstvenom stanju
Ilija Elezović pušten da se brani sa slobode, u lošem zdravstvenom stanju - Copyright Printscreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Osnovni sud u Prištini doneo je danas odluku da Iliju Elezovića, koji se duže od mesec dana nalazio u zatvoru pod sumnjom za navodni ratni zločin, pusti da se brani sa slobode.

Elezovićev sin Nikola potvrdio je za Kosovo onlajn, da je njegov otac Ilija stigao kući, ali da je u veoma lošem zdravstvenom stanju.

"On je ovog trenutka stigao u Mitrovicu i mi smo presrećni što ga vidimo. Ono što mogu da primetim to je da je poprilično lošeg zdravstvenog stanja. Nadamo se da će sada uz adekvatnu ishranu, jer on je težak onkološki pacijent, da ćemo uspeti da ga oporavimo i da nastavi dalje normalan život sa svojom porodicom", rekao je Nikola Elezović.

Naglasio je da mu je otac preneo da nije imao nikakvih problema u pritvoru i da su stražari bili izuzetno korektni prema njemu.

"Nije imao ni psihičko, ni fizičko maltretiranje", naveo je on.

Zahvalio je svima koji su pružili podršku njegovom ocu.

"Zahvalio bih se svim ljudima, pre svega mojim kolegama, Kancelariji za KiM, Lovačkom savezu Srbije koji je mnogo pomogao prorodici, kao i svim ljudima koji su pružili podršku da Ilija što pre izađe i brani se sa slobode. Hvala svima od srca u ime porodice Elezović“, poručio je Nikola.

Ilija Elezović, koji je težak onkološki bolesnik, uhapšen je 20. septembra, nakon čega mu je određen jednomesečni pritvor.

Njemu je pritvor i pored teškog zdravstvenog stanja 19. oktobra produžen za još dva meseca. 

Zbog lošeg zdravstvenog stanja Elezovića su prethodnh nedelja posećivali predstavnici OEBS-a, Unmika, Euleksa, ombudsmana i dva puta ga je posetio predstavnik Međunarodnog Crvenog krsta iz Ženeve.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju uputila je pre sedam dana pismo šefu Euleksa Đovaniju Pjetru Barbanu povodom lošeg zdravstvenog stanja, tretmana i položaja Elezovića, ukazujući na loše postupanje kosovskih institucija prema njemu, koje, kako su naveli, može da ima fatalan ishod.

Kako su tada poručili iz Kancelarije, Elezovićeva bolest je u poodmakloj fazi i u zatvoru nema uslova da dobije neophodnu terapiju i zdravstvenu negu, zbog čega je traženo da da mu se odobri mera kućnog pritvora do okončanja postupka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija