Politika

Tužilaštvo potvrdilo hapšenje Šalje: Bivši pripadnik OVK u Hagu, uskoro pred sudijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2023

-

18:29

Tužilaštvo potvrdilo hapšenje Šalje: Bivši pripadnik OVK u Hagu, uskoro pred sudijom
Tužilaštvo potvrdilo hapšenje Šalje: Bivši pripadnik OVK u Hagu, uskoro pred sudijom - Copyright Prinstscreen YouTube/RTV Dukagjini

veličina teksta

Aa Aa

Specijalizovano tužilaštvo potvrdilo je da je po njihovom nalogu uhapšen bivši pripadnik tzv. OVK i bivši poslanik u prištinskoj skupštini Hadži Šalja i prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

On će se pojaviti pred sudijom za prethodni postupak u najkraćem roku, saopštila je  Kancelarija specijalizovanog tužioca sa sedištem u Hagu. 

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) je obezbedila operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu u skladu sa svojim mandatom i prema zakonima tzv. Kosova. 

Kako se navodi u saopštenju, kosovska policija je takođe pružila operativnu podršku Specijalizovanom tužilaštvu.

"Specijalizovano tužilaštvo smatra ometanje pravde krajnje ozbiljnim delom, te će nastaviti istrage i krivično gonjenje svakoga ko je umešan u bilo koji takav slučaj, uključujući i one koji zastrašuju ili ometaju  svedoke ili pružaju finansijsku ili drugu vrstu podrške  takvim krivičnim delima", ističe se u saopštenju Tužilaštva.

Nakon hapšenja Šalje, specijalizovani tužilac Kimberli Vest potvrdila je da je zaštita svedoka i dalje prioritet u radu tog tužilaštva.

"Omogućavanje građanima Kosova da mogu bez uznemiravanja govoriti istinu o onome što im se desilo je od velike važnosti ne samo za sposobnost ove institucije da sprovodi pravdu nego i za vladavinu prava na Kosovu", rekla je Vest.

Prema njenim rečima, Specijalizovano tužilaštvo će i dalje raditi sve što je u njegovoj moći da zaštiti žrtve i svedoke i privede na odgovornost one koji "krše kosovske zakone zarad sopstvenih interesa".

Šalja poznat pod nadimkom "Topi" uhapšen je u ponedeljak po nalogu Specijalizovanog tužilaštva i do polaska u Hag nalazio se u kancelarijama misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS).

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.
 

Komentari (0)

Srbija