Politika

Tema koja prožima sve predizborne kampanje: Kakvi su stavovi vlasti i opozicije prema pitanju Kosova?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ana Mihaljčić

13/12/2023

-

13:34

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pitanje Kosova jedna je od tema koja prožima sve predizborne kampanje, pa i ovogodišnju, a s obzirom na stavove koje su više puta ponavljali i predstavnici vlasti i opozicije, jedno od najvažnijih pitanja jeste ima li fundamentalne razlike između njih u odnosu prema ovoj temi.

Kosovo je ponovo jedna od vodećih tema u kampanji za parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji. Međutim, među partijama vlasti i opozicije, stavovi o Kosovu uglavnom se ne razlikuju. Predstavnici vladajuće stranke naglašavaju da ne odustaju od južne srpske pokrajine, niti pristaju da Kosovo ima stolicu u UN.

"Ničega se ne odričemo što nas je krasilo i što nas određuje ni u prošlosti, ni u sadašnjem ni u budućem vremenu. Tih vrednosti se nikada nizašta nećemo odreći kao što se nikada i ni po koju cenu i ni za šta nećemo odreći ni Kosova i Metohije i pre svega našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je lider Srpske napredne stranke Miloš Vučević.

Tema Kosova u ovoj kampanji najčešće se svodi na stav prema francusko-nemačkom planu, formalno predloženom ove godine, koji predviđa normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali i obavezu Srbije da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.  

"To je pitanje i naše geopolitičke stabilnosti, ako se ne daj bože preda Kosovo i Metohija, otvoriće se pitanje Republike Srpske sledeći dan, dan nakon toga i pitanje Raške i možda nekih drugih delova centralne Srbije i tu nema kraja. To je hteli mi to ili ne, bili mi umorni od toga ili ne, državno i nacionalno pitanje broj jedan", naveo je lider Demokratske stranke Srbije, ispred koalicije NADA, Miloš Jovanović.

I koalicija "Srbija protiv nasilja" saopštila je da se protivi usvajanju francusko-nemačkog plana, ali i svakom dogovoru koji podrazumeva kršenje Ustava Srbije, priznanje nezavisnosti Kosova ili članstvo Kosova u UN. Jedan od lidera proevropske opozicije Dragan Đilas, ranije je izjavio za Euronews Srbija, da smatra da je stav svih partija u Srbiji po pitanju Kosova isti.

"Ja mislim da je to stav većine ljudi, ako ne i svih koji se bave politikom u Srbiji. Ne govorim sada o opoziciji, govorim i o drugim delu opozicije, o ljudima na vlasti. Ja nisam čuo ni od koga ozbiljnog na političkoj sceni Srbije da se zalaže da se Srbija odrekne Kosova. Ja to nikad ne bih uradio", rekao je on.

Neizvesno je koliko bi na čvrstoću ovih stavova mogla da utiče vest koja se pojavila ovih dana da postoji mogućnost da se prihvatanje Ohridskog sporazuma uvrsti u pregovarački proces Srbije sa EU. To bi značilo da Srbija ne bi smela da se protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i UN, ukoliko želi da postane članica Evropske unije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija