Politika

Vučić: Nisam dobio reakciju međunarodne zajednice na zabranu glasanja Srbima na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2023

-

13:05

Vučić: Nisam dobio reakciju međunarodne zajednice na zabranu glasanja Srbima na KiM
Aleksandar Vučić posetio je Službu za radiološku dijagnostiku Doma zdravlja u Kruševcu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da nije dobio bilo kakvo reagovanje predstavnika međunarodne zajednice povodom toga što je Srbima sa KiM zabranjeno da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra.

"Nisam dobio nikakvu reakciju. Kao što sam rekao ranije - biće neko njihovo saopštenje, i to vam je to. Naći će opet neki razlog da Srbe okrive za nešto. Za nas je važno da čuvamo svoju poziciju i da guramo zemlju napred", rekao je Vučić odgovarajući na novinarska pitanja nakon puštanja u rad gasnog interkonektora sa Bugarskom u Trupalu.

Na pitanje da prokomentariše izjavu lidera Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja da će sedmom tačkom Ohridskog sporazuma tzv. vlada Aljbina Kurtija "dozvoliti Srbiji da postane akcionar" tzv. države Kosovo, rekao da ga međusobne svađe prištinskih političara ne zanimaju.

"Stvarno da komentarišem Fatmira Ljimaja i nema nikakvog smisla, niti ću to da radim, niti me zanimaju njihove međusobne svađe i ko će da bude veći kalif od kalifa", rekao je Vučić.

Kamen temeljac za ''Ariston'' u februaru ili martu

Kamen temeljac za italjiansku kompaniju Ariston biće postavljen krajem februara ili početkom marta naredne godine, izjavio je Vučić.

''Ariston je važna i legendarna italijanska firma, ali i tu smo imali problem kako da rešimo električnu energiju, i na tome sada radimo. Verujem da ćemo uspeti da to rešimo do tog trenutka kada bude postavljen kamen temeljac'', rekao je Vučić.

On je istakao da ''uvek radi'' na dovođenju investitora u Niš, i naveo da su prosečne plate u tom gradu sada veće ''nego što su bile pre 11 godina''.

''Pre samo 11 godina prosečna plata je 322 evra, sada je 698, skoro 700 evra. Ne mislim da je to dobro, i dalje je ispod proseka Srbije, pre svega zbog Beograda i Novog Sada, jer oni imaju značajno veća primanja, ali je mnogo bolje. Verujem da će se ljudi u Nišu u godinama pred nama polako približavati gradovima na severu i mislim da smo mnogo truda uložili da tako bude'', rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o zgradi aerodroma u Nišu, on je rekao da će ona u avgustu ili septembru naredne godine biti ''u punoj funkciji''.

''Samo u zgradu aerodroma ulažemo 11 miliona evra, nastavićemo sa tim, ali i da ulažemo u kompletnu logistiku aerodroma kako bi imao slavu i uspeh u budućnosti. Kada sam pre pet ili šest godina bio ovde, bilo je da hoćemo da ugasimo aerodrom u Nišu zbog nekih političkih rešenja, a on sada ima najveći broj putnika, najveći broj letova u zavisnosti od od zimske ili letnje sezone, 11 ili 15 destinacija, a biće ih još više. Zgrada će biti velelepna'', naveo je Vučić.

"U prethodne četiri godine urađeno više nego u prethodnih 70 godina"

Predsednik Srbije izjavio je danas da je u prethodne četiri godine urađeno više po pitanju gasne interkonekcije nego u prethodnih 70 godina.

On je na konferenciji za medije nakon puštanja u rad gasne interkonekcije Srbija-Bugarska u Trupalu kod Niša istakao da neke zemlje uopšte nemaju gas, te da je za Srbiju važan razvoj gasne interkonekcije, između ostalog, i zbog reindustrijalizacije.

Predsednik je rekao da je sa Bugarskom dogovoreno da se i predsednici dve zemlje čuju ako bude bilo potrebe kako bi se smanjile "bilo kakve incidentne situacije između Srbije i Bugarske" i kako bi se na najbolji način rešavali problemi.

Vučić je istakao da se gradi gasna interkonekcija prema Severnoj Makedoniji, kao i da se nada da će moći da se gradi i prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

Pored toga, naveo je da će sledeće godine krenuti radovi na izgradnji naftovoda između Srbije i Mađarske.

"Moramo da gradimo naftovod između Srbije i Mađarske kako bismo mogli da imamo bolji pristup jeftinijoj nafti", rekao je Vučić i dodao da Srbija mora da radi i na diverzifikaciji snabdevanja naftom.

On je dodao da će se raditi na tome da sledeće godine stopa rasta bude četiri odsto, uprkos tome što MMF prognozira stopu rasta od 3,6 odsto.

"To će značiti mnogo veće povećanje plata i penzija, da ćemo morati mnogo da investiramo kao država, ali i da raste stopa stranih investicija", naglasio je Vučić.

Istakao je da Azija postaje sve značajniji investitor u Srbiji i da veruje da će se taj trend nastaviti.

"Ulažemo stotine miliona evra u izgradnju energetske infrastrukture"

Vučić je rekao da se srpski gradovi koji se priključuju na gas time postaju i privlačniji za investitore. Kako je rekao, ulažu se ogromne svote novca da bi se izgradila energetska infrastruktura.

"Mi ulažemo ogromne svote novca, stotine miliona evra da bismo povezali Srbiju, da bismo tu energetsku infrastrukturu izgradili. Zbog Niša, Pirota, Dimitrovgrada, Bele Palanke, ali i Knjaževca. Zato ćemo to nastaviti na takav način da radimo. Mi moramo da provučemo gas i do Vranja, jer sad razgovaramo sa jednom nemačkom kompanijom za 1.500 zaposlenih i to ćemo da uradimo", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je i provlačenje gasa i preko Zlatibora odnosno Nove Varoši do Prijepolja i Priboja. Kako je rekao, biće dva kraka, od čega levi krak ide ka Sjenici.

"U Valjevo stiže svakako, u Valjevo sada stiže. To su strašno važne stvari za nas, jer nema napretka bez toga. Hoćete da privučete investitore, a nemate puteve, brze saobraćajnice, autoputeve. Kad nemate gasne konekcije - nema investitora", ocenio je Vučić.

Prema njegovim rečima, baš iz tog razloga nastaviće da se radi i gradi i sledeća godina će biti odlična.

Komentari (0)

Srbija