Politika

Usvojene izmene Zakona o kulturi

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2021

-

20:00

Usvojene izmene Zakona o kulturi
Usvojene izmene Zakona o kulturi - Copyright E-Stock/Stanislav Nedelja

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene Zakona o kulturi koji se usaglašava sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti.


Prema zakonskim izmenama Nacionalni savet za kulturu treba da obezbedi zastupljenost od najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola.

Takođe, i upravni i nadzorni odbori ustanova u kulturi treba da obezbede zastupljenost od najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmeni Zakona o bibilotečko-informacionoj delatnosti kojim se utvrđuje da se za direktora bibiloteke imenuje lice koje ima visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog sikustva u kulturi i koje ispunjava druge uslove utvrđene statutom biblioteke.

Skupština je usvojila i Zakon o potvrđivanju Odluke Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi broj 1/2021. o izmeni Aneksa 4 CEFTA, kojim se utvrđuje Porotokol o definiciji pojma "proizvodi sa poreklom" koji je, prema rečima ministarke Tatjane Matić, od višestrukog značaja za srpsku privredu.

Matić je u raspravi rekla da je zakon važan za konkurentnost privrede i izjednačavanju uslova za poslovanje na međunarodnom tržištu.

Gojković: Snima se film o misiji Halijard

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da se snima film Radoša Bajića "500 zaboravljenih" o misiji Halijard, najvećoj operacije spasavanje života savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Odgovarajući na pitanje poslanika SNS Dragana Šormaza da li će misija Halijard biti uvrštena u državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, ministarka je kazala da taj događaj nije u državnom programu.

"Mi smo izdvojili novac i počeli da obeležavamo zajedno sa ambasadama i ispunjavamo sve kriterijume da i taj važan datum bude tu", rekla je Gojković u parlamentu.

Ona je dodala da je krajem juna održana sednica na kojoj su izvučeni najvažniji istorijski događaji kroz razne oslobodilačke ratove i da je primetila da, bez obzira što državni vrh obeležava oko 10. septembra taj dan zajedno sa fondacijom Halijard, tog datma nema.

"Molim i vas poslanike da ispravimo državni program i da počnemo zajednički da obeležavamo ovaj značajan događaj", rekla je Gojković.

Gojković je najavila da će i ove godine godišnjica Halijard misije biti obeležena zajedno sa Republikom Srpskom.

Komentari (0)

Srbija