Politika

"Kratka, oštra i prljava": Kako je izgledala kampanja i na koje tri ključne stvari treba obratiti pažnju posle izbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2023

-

20:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Iza nas je mesec i po dana izborne kampanje za parlamentarne, lokalne i pokrajinske izbore. Kampanja je istovremeno ocenjena kao "mlaka" i kao "oštra", a analitičari kažu da je obeležena ujedinjenjem dela opozicije, šumovima u odnosima vladajućih stranaka, ali i polemikom vlasti i opozicije o regularnosti izbornog procesa. 

Političke stranke imale su puna 43 dana da građanima predstave svoje planove, ali i da pokušaju da ih ubede zašto treba da glasaju za njih. Vladajući naprednjaci sa parolom "Srbija ne sme da stane" ove izbore označili su kao odlučujuće.

"Pedeset odsto moramo da dobijemo. Više nego svi oni. Da ih pobedimo, da Srbija ima budućnost. Naredne četiri godine su najvažnije", poručio je Vučić na jednom od predizbornih skupova.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

S druge strane, ova kampanja donela je i ujedinjenje dela opozicije. Proevropske snage našle su pod sloganom "Srbija protiv nasilja". Zajednički sadržilac osim toga im je i smena akteulne vlasti. Predsednik Narodnog pokreta Srbije i jedan od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić smatra da izbor 17. decembra ne treba da bude težak.

"Ovo je dragi prijatelji izbor gde biramo i gde se borimo za opstanak Srbije. Da bi opstala Srbija oni moraju da odu, a mi moramo da pobedimo", poručio je Aleksić.  

Fonet/Milica Vučković

 

Međutim, drugi deo opozicije, desno orijentisan, uprkos pokušajima i zajedničkom stavu da francusko-nemački predlog mora da bude odbijen, nije uspeo da se ujedini već izlaze u više kolona. Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski kaže da podela stranaka, po njoj, nije važna a ni presudna.

"Nacionalno okupljanje ne deli Srbiju na političke stranke. Nama je otadžbina iznad partije", poručila je ona.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović poručio je da je samo desnica zapravo ono što je sada državi potrebno.

Printskrin/Tanjug video

 

"Mi smo jedina istinska iskonska nacionalno demokratska alternativa ovoj vlasti i to je ono sto je srbiji potrebno", rekao je on.  

I Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, smatra da su izbori 17. decembra važni za Srbiju.

"Ovi izbori su od istorijske vaznosti za srbiju ovo je poslednja prilika da se odbaci francusko-nemački plan za nezavisnost kosova i metohije", smatra Jeremić.

Sukobi između naprednjaka i socijalista?

Međutim, to nije sve. U ovoj izbornoj kampanji pojavili su se i šumovi o odnosima naprednjaka i socijalista. Zbog snimka na kome se vidi kako jedan socijalista uzvikuje pogrdne parole protiv Aleksandra Vučića, SPS je morao da uputi javno izvinjenje. Lider SNS-a Miloš Vučević komentarišući ovo ocenio je da u Srbiji nije lako naći lojalnog i odanog parnera.

"Siguran sam da niko u Srbiji ne moze da stavi ruku u vatru da su to sve lojalni partneri. Mogli ste da lujete i vidite neke njihove izjave", rekao je Vučević.

Sa druge starne, presdsednik SPS-a Ivica Dačić smatra da su neka dosadašnja politička iskustva, kao i istorija, važniji za procenu oko toga ko je kakav na političkoj sceni.

Tanjug/SPS

 

"Ako ja za 11 godina nisam uspeo nekom da dokažem i pokažem šta su naše vrednosti...ja vredim valjda više od matematike", smatra Dačić.

U kampanju su se aktivno uključile i javne ličnosti. Potpisnici Proglasa su pozvali na promene, a naprednjaci su izašli sa svojim spiskom javnih ličnosti koje su ih podržale. I na jednoj i drugoj strani bilo je glumaca. Jedan od njih Lazar Ristovski koji je podržao SNS i koji je poručio na jednom od predizbornih skupova šta misli o podelama u društvu.

"Mi ne delimo ljude na elitu i na seljake, već na ljude i neljude. Ne delimo ljude na zveri i domaće životinje. Mi nismo namrgođeni. Mi ne mrzimo", poruči je Ristovski.

Sa drge strane, njegov kolega glumac Dragan Bjelogrlić na skupu koji je organizovao Proglas poručio je da u društvu vidi lančanu rekakciju koja će, smata on, ići do svog konačnog cilja.

"Lančana reakcija, buđenja Srbije, je krenula. Lančana reakcija kada se pokrene, to je fizika dokazala, ona se više nikada ne može zaustaviti", rekao je on.

Takođe, ni ova izborna kampanja nije protekla bez sumnji u regularnost izbornog procesa, pa su se tako javljale optužbe o lažnim potpisima podrške izbornim listama i za kupovinu glasova.

Panović: Predizborna kampanja kratka, oštra i prljava

Programski direktor Demostata Zoran Panović za Euronews Srbija opisuje predizborna kampanju kao kratku, oštru i prljavu. Smatra da je pokazala da je nekoliko ključnih stvari koje će obeležiti izbore: odnos rezultata lista "Srbija protiv nasilja" i "Srbija ne sme da stane", rezultat SPS-a i pitanje ko će od desnice ući u parlament. Ocenjuje i da naredna vlada, ko god je bude formirao, neće trajati četiri godine.

"Kampanja je pokazala veliku dozu izborne patologije i apsolutnu dominaciju vladajuće partije. Ono što je interesantno, stiče se utisak da su ovo bili predsednički izbori, gde je glavni kandidat Aleksandar Vučić. Opet se nekad ima utisak da su ovo izbori između SNS-a i SPS-a. Naravno, s druge strane ostaje utisak da je deo opozicije uspeo da se ujedini i to je uspeh, ali ostaje nejasno zašto se nije ujedinila takozvana desna patriotska opozicija, jer istraživanja pokazuju da je njihov stepen sinergije prilično velik", smatra Panović.

Panović kaže da ne misli da su ovi izbri, kao što neki navode, odlučujući. Kaže da su takve poruke samo deo predizobrne strategije i poltičkog marketinga. Ove izbrore ocenjuje kao tranzicione. U svakom slučaju, dodaje, i dalje vodeća politička figura je predsednik Aleksandar Vučić. 

Kaže da i pored toga što su ovu kamapnju pratile svađe i neslaganja, treba napometuti da je ipak došlo do ujedinjenja jednog dela opozicje ali i nastanka Proglasa.

Euronews TV

"Opozicija patriotsko-građansko-proevropska, ona je uspela da prevaziđe određene animozitete i njen uspeh je to ujedinjenje u listu Srbija protiv nasilja, ali se pokazuje da i to nije bilo dovoljno i ono što je možda hit ovih izbora i pre-izbora je Proglas. U suštini to je podrška pre svega opoziciji i njenoj glavnoj listi i tu je napravljen jedan stepen sinergije koji je jako bitan. Sada, naravno, ostaje da se vidi šta će biti sa ovom listom i posle izbora", kaže on.

Upitan da prokomentariše spekulacije o mogućim sukobima naprednjaka i socijalista, Panović kaže da je po ovom pitanju ključno to da su se odnosi dveju stranaka značajno promenili u odnosu na devedeste.

"Tu postoji jedna situacija koja se obrnula u odnosu na 90-te. Te 90-te godine je SPS bio dominantna partija vlasti, a Radikali kad su bili s njima u koaliciji, bili su manjinski. Sada je to situacija krajnje obrnuta i SPS je uspeo da veštom politikom Dačića izbegne zamku zajedničke liste sa SNS-om i doživi sudbinu Šapića. SPS se trudi da jednom filigranskom politikom napravi situaciju da nema na republici manje od osam do devet odsto, ali da nema ni više od 13-14 odsto.

"To je jedna vrlo kompleksna situacija i SPS u tome dobro pliva", smatra Panović i dodaje da je i dalje nesumljivo to da Dačić i dalje ima najveći koalicioni potencijal u odnosu na sve ostale.

"Dobar koalicioni potencijal ima i Nova demokratska stranka Srbije i koalicija NADA na čijem je čelu gospodin Miloš Jovanović, ali Dačić naravno stalno mora da pokazuje jednu dozu lojalnosti prema većinskom partneru u vlasti, ali nikada nije dovoljno izliva lojalnosti i tu postoji jedna njihova interna surevnjivost. To se vidi pre svega i na terenu. Kada SNS pretera u stezanju SPS-a i kod njih se pojavi jedna vrsta bunta i jedna vrsta težnje da sačuvaju dostojanstvo svoje partije. Mislim da je ovoga puta parola "Dačić-premijer" koja je bila i parola na prošlim izborima, uverljivija", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija