Politika

U Beogradu 1.613.369 birača ili 0,7 odsto više u odnosu na prethodne izbore

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2023

-

09:33

U Beogradu 1.613.369 birača ili 0,7 odsto više u odnosu na prethodne izbore
U Beogradu 1.613.369 birača ili 0,7 odsto više u odnosu na prethodne izbore - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Konačan broj birača koji mogu da glasaju u Beogradu za odbornike Skupštine grada je 1.613.369, što je 0,7 odsto više nego na prethodnim izborima izjavio je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

On je podsetio da se biračka mesta otvaraju se u 7 sati, a zatvaraju u 20 časova.

"Za dolazak na biračko mesto potrebno je da građani ponesu važeću ličnu kartu ili važeći pasoš, kao i poziv za glasanje, koji nije nužan, dakle nije uslov za glasanje, ali je dobro priručno sredstvo koje će pomoći biračkom odboru da ih lakše nađe u samom biračkom spisku", kazao je Lukić za RTS.

Najviše glasača je u opštini Novi Beograd, više od 200.000, dok je u pet opština i to na Paliluli, Zemunu, Čukarici, Zvezdari i Voždovcu broj glasača skoro isti oko 164.000.

Kako prenosi RTS najmanje građana sa pravom glasa je u Barajevu, 23.000 i Sopotu oko 17.000.
Podseća se da se na gradskim izborima glasa za jednu od 14 lista na 1.180 biračkih mesta i to u školama, vrtićima, ali i privatnim kućama, ugostiteljskim objektima pa i parohijskim domovima.

Na biračkom mestu, po zakonu, ne sme da bude više od 2.500 glasača.

GIK: Izborni materijal potpuno bezbedan

Izborni materijal u potpunosti je bezbedan, ponovo je saopštila Gradska izborna komisija (GIK) u Beogradu i istakla da paušalne i netačne izjave pojedinih njenih članova šire nepotrebnu paniku i mogu da naruše poverenje građana u izborni proces.

Beoinfo

 

"Gradska izborna komisija je primorana da, zbog istinite, pravovremene i objektivne informisanosti građana, reaguje na izjavu jednog člana GIK-a u vezi sa čuvanjem izbornog materijala nakon sprovedenih izbora", navodi se u saopštenju.

GIK je, kako se naglašava, u obavezi da obavesti javnost da je izborni materijal potpuno bezbedan, te da se sve vreme čuva u potpunosti u skladu sa svim procedurama. 

"Izborni materijal čuva se i obezbeđuje u skladu sa zakonom i dosadašnjom praksom, uz primenu svih fizičko-tehničkih mera. Prostorije za odlaganje izbornog materijala su pod video nadzorom, zaključane, zapečaćene i čuvane od strane profesionalnog obezbeđenja, pripadnika komunalne milicije i Ministarstva unutrašnjih poslova", precizira se u saopštenju.

Kako se dodaje, bitno je napomenuti da Misija Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava – ODIHR, nikada nije imala nijednu primedbu na čuvanje izbornog materijala nakon sprovedenih izbora. 

"Upravo iz tih razloga, GIK se još jednom oglašava, kako ne bi dozvolila da ovakve izjave, koje su u potpunosti netačne, uruše poverenje građana u izborni proces. One takođe mogu naneti štetu i narušiti ugled Gradske izborne komisije, uprave Grada Beograda, svih zaposlenih u stručnoj službi, kao i svim akterima uključenim u rad Gradske izborne komisije, te tako i samom članu koji ovakve paušalne izjave iznosi u javnost", ističe se u saopštenju.

"Ponavljamo još jednom da birači nemaju nikakvog razloga za brigu, te da će svaki njihov glas biti sačuvan i evidentiran na ispravan način", poručuju iz GIK-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija