Politika

Predsednik RIK-a: Svesno se ometa naš rad, protesti su prerasli u nasilje koje do sada nije zabeleženo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/12/2023

-

00:30

Predsednik RIK-a: Svesno se ometa naš rad, protesti su prerasli u nasilje koje do sada nije zabeleženo
Predsednik RIK-a: Svesno se ometa naš rad, protesti su prerasli u nasilje koje do sada nije zabeleženo - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je da je večeras tokom protesta pokušano "unošenje noževa, palica, motki i sličnih rekvizita" u zgradu Komisije, te da se na ovaj način vrši "neprimeren i neprihvatljiv pritisak, kako na njega lično, tako i na RIK".

"Pri tome se svesno zanemaruje činjenica da RIK nije organ nadležan za beogradske izbore", rekao je Dimitrijević.

On je naveo da je njihova koleginica večeras pogođena u glavu i upitao člana komisije koji je naveo da je veliko i brojno obezbeđenje u samoj zgradi kontraproduktivno i nepotrebno.

"Svesno se ometa naš rad, protesti su prerasli u nasilje koje do sada nije zabeleženo. Nezadovoljstvo izborima nije dovodilo do nasilja. Sva agresiva retorika je očigledno morala kulminirati nasiljem, Nadam se da će se probuditi razum", rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević je to rekao na sednici na kojoj su predstavljeni preliminarni rezlutati izbora sa obrađenih 96,68 odsto biračkih mesta, a na ocenu člana komisije Rodoljuba Šabića da je velikom broju pripadika bezbednosti u zgradi u kojoj se održavaju sednice RIK-a nije tu mesto, kao i da je njihovo prisustvo kontraproduktivno.

"Da  li se osećate bezbedno, naša koleginica je pogođena ispred zgrade", rekao je Dimitrijević i pitao da li se protestom vrši pritisak na rad RIK-a, ali i to kakve veze RIK ima sa rezultatima beogradskih izbora, a zbog čega deo opozicije okupljen oko liste "Srbija protiv nasilja" organizuje prosteste.

Dirketor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević potvrdio je večeras za Tanjug da je napadnut kada je pokušao da izađe iz RIK-a.

Kovačević je dodao da nije pokušao da izađe na neki sporedni izlaz jer su mu rekli da je bezbedno te da su ga napali ljudi sa ulice.

Republička izborna komisija odbacila je sednici prigovore vezano za sprovođenja izbora na republičkom nivou koji su odžani 17. decembra, a Dimitrijević je ako razlog naveo da su ih podnela neovlašćena lica.

Dimitrijević je ocenio je da su svi prigovori identični, a odnose se na nepostupanje RIK u brojnim procesima.

Podnosioci prigovora tražili su da se u celini poništi izborni proces jer ocenjuju da će ako se to ne učini novi saziv Skupštine biti nelegitiman a smatrali su da RIK nije sankcionisao ponašanje predsednika Republike i nije reagovao povodom pojave fantomskih birača.

Šabić je na sednici izrazio žaljenje što je RIK u saopštenju naveo da nema problema u Štark areni na Novom Beogradu, a da je on lično uveren da ih "ima mnogo".

Komentari (0)

Srbija