Politika

Bilčik o izborima: Svaka primedba na regularnost mora da se proveri temeljno

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

13:40

Bilčik o izborima: Svaka primedba na regularnost mora da se proveri temeljno
Bilčik o izborima: Svaka primedba na regularnost mora da se proveri temeljno - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je danas da izbori u Srbiji još nisu gotovi i da svaka primedba na regularnost izbornog procesa mora da se proveri temeljno.

"Verujem da će relevantne vlasti, posebno u Beogradu, da isprate sve primedbe na neregularnosti i preduzmu adekvatne mere u skladu sa procedurama i merama. Ako treba negde i da se ponove izbori. Potrebno je poverenje, to se tiče svih nivoa, republičkog i lokalnog", rekao je Bilčik za Tanjug.

Izvestilac EP kaže da je bitno da novi srpski parlament, vlada, prate preporuke svih posmatračkih misija, ali i primedbe, kao i ceo izveštaj misije OEBS-a koji će biti objavljen narednih nedelja.

Naglasio je da mu za ocenu izbora čeka kompletan izveštaj OEBS.

"Neću da ocenjujem izbore, jer nam treba detaljniji izveštaj misije OEBS. Složiću se sa onim što je rekao visoki predstavnik Borelj i drugi, a to je da smo zabrinuti brojem primedbi o različitim vrstama nepravilnosti... to treba ispitati temeljno. Mogu da komentarišem i procenjujem na osnovu onoga što sam čuo, video i posmatrao, to i radim. Ali za celokupnu procenu izbora treba još vremena", istakao je on.

Bilčik je napomenuo da RIK ili ostale relevantne državne institucije moraju da provere svaku primedbu, pa i sud, ako bude pritužbi.

"Taj proces koji je u rukama vlasti u Srbiji, treba da postoji potpuno poverenje u izborne rezultate", poručio je Bilčik.

"Najbilje rešiti problem kroz institucije"

Kada je reč o protestima dela opozicije u Beogradu, on je rekao da svet i Evropa gledaju i da se nada da će se tenzije smanjiti i da je najbolji put da se problem reši kroz institucije. Dodao je da je važno da su protesti u Beogradu mirni.

"Izuzetno je bitno, jer građani imaju pravo da protestuju, a vlasti imaju odgovornost da odgovore na proteste institucionalnim načinima. To znači, kao što sam rekao, ako ima primedbi, treba ih istražiti. Treba da postoji veće poverenje u izborni proces, ishod, to je odgovornost svih. Sve treba u skladu sa zakonom ispitati.

Postoji samo jedan put napred, ocenio je on, a to je dijalog aktera. Dijalog je važan za budući saziv parlamenta, da se vidi da demokratija funkcioniše kako treba. Treba da vidimo dijalog između onih su izabrani, vlasti i opozicija.

"Dobro je što opozicija ušla u parlament jakim blokom. To je šansa da se uđe u institucionalni dijalog", ocenio je on.

On je primetio i da REM nije bio prisutan aktivno tokom kampanje.

"Nažalost, predstavnici REM-a nisu pričali sa posmatračima. Ova pitanja moraju da budu popravljena, ispravljena, tako da budući izbori u Srbiji budu ispraćeni kako treba. Ovo je u interesu svih, države, glasača, napretka Srbije na putu ka EU", naveo je Bilčik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija