Politika

Četvrti protest dela opozicije ispred RIK-a, Aleksić: Naši predstavnici će moći da izvrše uvid u birački spisak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2023

-

18:19

Četvrti protest dela opozicije ispred RIK-a, Aleksić: Naši predstavnici će moći da izvrše uvid u birački spisak
Euronews/Slaven Dimitrić - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Protest opozicije i građana kojim se traži ponavljanje izbora, četvrti po redu, počeo je večeras ispred sedišta Republičke izborne komisije. Blokirana je Ulica kralja Milana od Slavije do Ulice kneza Miloša.

U zgradi RIK-a nalaze predstavnici liste "Srbija protiv nasilja", među kojima i Miroslav Aleksić i Marinika Tepić, koja štrajkuje glađu.

"Dobili smo odgovor da večeras od 20 sati tri naša predstavnika mogu da izvrše uvid u birački spisak i pregledanje biračkog spiska", rekao je Aleskić ispred zgrade RIK.

On je dodao da žele da izvrše i uvid u birački materijal koji je stigao sa biračkih mesta.

Aleksić je rekao da koalicija NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije, podržava zahtev za poništavanje izbora, pre svega na nivou Beograda, a da poziva i ostatak opozicije da im se pridruži.

Tepić je navela da joj se štrajku glađu pridružuju još dve narodne poslanice Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada.

"S stim u vezi, pridruživaće se još kolega u znak podrške i uz jasnu poruku da ćemo našu borbu pojačati još više, sve dok se izbori ne ponište", rekla je Tepić.

Skupu prisustvuju predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović, Pavle Grbović, Zdravko Ponoš, Aleksandar Jovanović Ćuta, Srđan Milivojević, Vladimir Obradović, Dobrica Veselinović, Borko Stefanović, Đorđe Pavićević. 

Protest je prvi put održan u ponedeljak kada su Tepić i Aleksić ušli u prostorije RIK-a gde su predali zahteve i prigovore na izborni proces.

Tepić je tada počela štrajk glađu, koji će, kako je rekla, nastaviti do ispunjenja zahteva.

Predstavnici studenata rekli su juče da će od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave tražiti da se otvore birački spiskovi, a da će ukoliko to ne bude ispunjeno do ponedeljka, blokirati neke tačke u Beogradu. 

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je ranije da to telo nije nadležno, niti može da postupa po zahtevu koji mu je koalicija "Srbija protiv nasilja" dostavila za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija