Politika

Vučić o pokušaju upada u zgradu Skupštine grada: Odbranićemo Srbiju, nećemo im dati da sruše našu državu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/12/2023

-

20:06

Vučić o pokušaju upada u zgradu Skupštine grada: Odbranićemo Srbiju, nećemo im dati da sruše našu državu
Vučić o pokušaju upada u zgradu Skupštine grada: Odbranićemo Srbiju, nećemo im dati da sruše našu državu - Copyright Prinskrin/Youtube/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima povodom pokušaja upada u Skupštinu grada Beograda predstavnika liste "Srbija protiv nasilja".

"Želim da vam kažem da ne brinete građani Srbije, iako su scene dramatične jer mi volimo svoju zemlju i grad, nismo navikli na to da nam neko lomi prozore i ruši kuću. Ne brinite zato što nikakva revolucija nije u toku, ništa od toga im neće poći za rukom, a da se mi trudimo da blagom i mirnom reakcijom ne povredimo nekog od slučajnih demonstranata", rekao je Vučić.

Rekao je da se večeras na skupu koji je, kako kaže, pompezno najavljivan, okupilo 2.490 ljudi, dok 1.195 pokušava da upadne u zgradu Skupštine.

"Oni su pokazali pravo lice. Danima smo ukazivali da se za to spremaju jer znaju da narod ne želi za njih da glasa i nikada neće dobiti narodno poverenje. Danima smo upozoravali inostrani faktor, mnogi su se pravili naivni", rekao je Vučić.

FoNet/Marko Dragoslavić

 

On se zahvalio stranim službama koje su jasno stavile do znanja da znaju šta se priprema i obaveštavale i davale podatke našim obaveštajnim služabama šta planiraju oni koje je nazvao "nasilnicima i siledžijama".

"Nećemo im dati da sruše našu državu. Stigle su hiljade poziva ljudi iz cele Srbije koji bi da brane Beograd, državu, institucije. Molimo ih da to ne čine i da ostanu svojim kućama, država je dovoljno jaka i snažna, kao i institucije koje mogu da odbrane demokratiju i izbornu volju Srbije i Beograda. Izgrednici i siledžije biće privedeni, uhapšeni, a posle toga nadležni državni organi reagovaće u skladu sa ustavom i zakonom", poručio je Vučić.

Odbranićemo Srbiju samo vas molim da sačuvamo mir, rekao je Vučić.

"Ono što je još važno, u regionu su počeli da slave o uspešnoj revoluciji u toku. Jasno vam je da to nije proizvod unutrašnje pameti i nepameti, nego mnogo ozbiljnijih geopolitičkih okolnosti koje pokušavaju da urušavaju suverenitet i nezavisnost Srbije.  Budite spokojni, država je sigurna i nećemo im dati da je unište", zaključio je Vučić.

Podsetimo, pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) koji protestuju večeras na poziv predstavnika koalicije napravile su prsten oko zgrade Skupštine grada Beograda i pokušavaju da probiju u samu zgradu. Ispred ulaza došlo je do guranja, a polomljena su i stakla od ulaznih vrata.

Posle govora Miroslava Aleksića koji je pozvao okupljene da okruže zgradu skupštine grada lideri opozicije su došli do skupštine grada, gde su naišli na zaključana vrata koja su pokušali da provale. 

Vučević: Napadnut jedan od simbola demokratije

Predsednik SNS Miloš Vučević saopštio je da se Srbija večeras ponovo suočila sa rušilačkim demonstracijama u kojima su oni koji godinama prete kako će većinu svojih sugrađana "juriti po ulici", i koje ne zanima demokratija, a još manje Srbija,  napali jedan od simbola demokratije - zdanje Skupštine Beograda. 

"Oni koji godinama prete kako će većinu svojih sugrađana 'juriti po ulici', kako će 'otkidati glave' i kako će svoje političke protivnike 'umotavati u katran i perje', sada su odlučili da napadnu simbol srpske prestonice i jedan od simbola demokratije - zdanje Skupštine Beograda", poručio je Vučević. 

On je naglasio da je ovaj vandalski recept već je oproban. 

"Isti ti koji sada razbijaju sedišta srpskih institucija, napali su Narodnu skupštinu 2020. godine.

Njih ne zanima demokratija. Još manje Srbija. Oni bi milionima Srba oduzimali pravo glasa. Njih ne interesuje mir, oni otvoreno pozivaju na bratoubilaštvo. Najmanje im je važna Srbija. Nju preziru", poručio je Vučević.

On je naglasio i da "svi ovi  huligani i umišljeni revolucionari moraju znati da su srpske institucije dovoljno snažne da i sa ovim pokušajem rušenja države izađu na kraj".

"Srbija će biti odbranjena, narodna volja sačuvana, a svi izgrednici će odgovarati pred zakonom. Živela Srbija!", istakao je predsednik SNS u saopštenju.
 

Komentari (0)

Srbija