Politika

Šapić: Nisam siguran da će opozicija izaći na izbore u Beogradu ako budu ponovljeni

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2023

-

12:19

Šapić: Nisam siguran da će opozicija izaći na izbore u Beogradu ako budu ponovljeni
Aleksandar Šapić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je prilično izvesno da može da se desi da imamo ponovljene izbore u glavnom gradu, jer nema skupštinske većine, ali da nije siguran da će opozicija izaći na njih.

"Nove rezultate bi proglasili nelegitimnim jer njih nije bilo, što su uradili 2020. kada su bojkotovali izbore i proglasili ih nelegitimnim. Tada su rekli da bi formiranje skupštinske većine bilo rušenje ustavno-pravnog poretka i da svaka vlada je nelegalna, a upravo ta vlada je raspisala nove izbore na koje su oni izašli", rekao je Šapić za TV Pink.

On je pozvao političke predstavnike opozicije da budu razumni jer, kako je rekao, ako nasilje eskalira, potpuno je beznačajno ko će biti gradonačelnik i ko će da formira skupštinsku većinu.

"Ako budemo sada dozvolili da se na vlast ne dolazi putem izbora u skladu sa ustavom i zakonom, imaćemo bezvlašće", rekao je Šapić.

On je dodao da nikom, pa ni njemu ne bi bio dozvoljen ulazak u Skupštinu Grada Beograda da je došao praćen grupom ljudi sa motkama, bakljama i kamenicama u rukama i tražio da uđe na balkon kako bi proglasio pobedu na izborima, uz pretnju „ako nas ne pustite zapalićemo zgradu”.

"Očigledno je da postoji velika nervoza i frustracija, te da žele da se po svaku cenu desi neki incident kako bi onda pokušali, baš kao na primeru tragedije u vezi sa pogibijom dece, da zloupotrebe situaciju. Zaista se nadam da će se dozvati u pamet i da će shvatiti da ovo što rade može vrlo lako da se okrene protiv njih, a ako se to desi, onda znači da je celo društvo upalo u jednu ozbiljnu krizu", rekao je Šapić.

On je naglasio da je Grad Beograd, prema svim statističkim podacima, jedan od najsigurnijih gradova u Evropi, iako pokušavaju da ga predstave kao nesiguran grad.        

Kako je rekao, ovde su turisti sigurni i nema dela grada u koji ne bi smelo da se ide, međutim, ovo što se sada dešava je kršenje ustavno-pravnog poretka i pokušaj da se sruši sistem.

"Ne postoji grad u Evropi sličan Beogradu po broju stanovnika u kojem ste sigurniji i gde ne treba da brinete da li će vas neko na ulici opljačkati ili vam nešto oteti, da li će žena biti silovana ako zaluta u neki deo grada. To su problemi koje imaju svi gradovi gabarita Beograda, ali ne i mi. Broj krivičnih dela u Beogradu je daleko manji u odnosu na gradove slične veličine, a 90 odsto krivičnih dela je razrešeno. Tako da nećemo da govorimo o Beogradu kao nesigurnom gradu, jer je baš obrnuto"  naglasio je Šapić.

Ono što se desilo u nedelju ispred Skupštine grada, smatra, predstavlja nasilje nekoliko desetina ljudi, s obzirom na to da je najveći broj onih sa protesta stajao odvojeno, na dvadeset–trideset metara.

"Stari dvor je pod zaštitom države i za svaki prozor i kvaku koje biste želeli da promenite, morate da tražite dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika. Kako bi uopšte mogla da se proceni šteta kada je uništen nameštaj iz 19. veka ili kada su slomljena stakla sa mozaicima od pre osamdeset–devedeset godina? To je nepovratno", rekao je Šapić.
 

Komentari (0)

Srbija