Politika

Dačić: Bez obzira na proteste, Srbija će imati čvrst stav o državnim pitanjima

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

11:10

Dačić: Bez obzira na proteste, Srbija će imati čvrst stav o državnim pitanjima
Dačić: Bez obzira na proteste, Srbija će imati čvrst stav o državnim pitanjima - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da postoji sinhronizacija između događaja na unutrašnjoj političkoj sceni i onoga što premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti radi vezano za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

"Sigurno će pokušavati da dođe do nekih novih incidenata, do eskalacije. A potom i do pokušaja da se dođe do deeskalacije. I da se tako vrtimo u krug i da oni non-stop optužuju Beograd za opstrukciju. Mislim da svima treba da bude jasno da je Beograd taj koji je konstruktivni faktor u svemu ovome", rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

Dačić je ocenio da se odbijanjem Prištine da se realizuje ono što je potpisano pre deset godina (Briselski sporazum) dovodi u pitanje kredibilitet Evropske unije kao institucije koja treba da izvrši medijaciju u dijalogu.

"Mi nismo spremni na takvu vrstu ucena. Zato je bitno da se kaže da će Srbija, bez obzira na sve ove proteste koji se i dešavaju da bi se oslabila pozicija Srbije, imati i dalje čvrst stav kad je reč o nacionalnim i državnim pitanjima. Tu nema odstupanja i nema odustajanja od naše državne politike", naveo je Dačić.

Prvi potpredsednik vlade istakao je da smo svedoci toga da se računa da, kada u Srbiji postoji nestabilnost, da ona nije dovoljno jaka da odgovori na pritiske sa kojima se suočava.
Dačić je podsetio da u januaru i februaru evropske institucije imaju određena ograničenja koje se tiču izbora u EU.

"Verovatno će se negde u februaru izvršiti koncentracija pritisaka na nas kako bi se što više uradilo na planu Kosova. Zato što institucije praktično posle prestaju da rade dok se ne završe izbori u EU. Bilo bi dobro da period koji sledi dočekamo u eri političke stabilnosti. To znači da imamo konstituisane državne organe, da imamo definisanu političku većinu, za koju se nadam da će biti na svim nivoima", rekao je Dačić.

Komentarišući Kurtijeve optužbe da direktor Kancelarije za KiM Petar Petković stoji iza organizacije civilne zaštite na severu KiM, Dačić je naveo da su u pitanju organizacije koje su doživele transformaciju da bi se formirala Zajednica srpskih opština, da su te optužbe prevara i da Prištinu ništa neće smiriti dok ne postanu članovi Ujedinjenih nacija.

"Suština je bilo kakvo de facto ili de jure priznanje i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim specijalizovanim agencijama u okviru sistema Ujedinjenih nacija. A do toga, siguran sam, neće doći", zaključio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija