Politika

Dačić nakon sednice Biroa: Bezbednosna situacija stabilna, nastavićemo da štitimo pravni poredak

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2023

-

16:29

Dačić nakon sednice Biroa: Bezbednosna situacija stabilna, nastavićemo da štitimo pravni poredak
Dačić nakon sednice Biroa: Bezbednosna situacija stabilna, nastavićemo da štitimo pravni poredak - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Ivica Dačić izjavio je nakon današnje sednice Biroa da je bezbednosna  situacija u Srbiji stabilna i da će država nastaviti koordinirano da deluje na zaštiti ustavno pravnog poretka.

Najoštrije smo osudili jučerašnji akt nasilnog upada u institucije, rekao je Dačić i istakao da to nisu bili politički protesti već pokušaj nasilnog osvajanja vlasti, upad u Skupštinu Grada - Stari Dvor.

"Analizirana je bezbednosna situacija. Zaključeno je naravno da bez obzira na brojne izazove koje su ovih dana bili prisutni i bez obzira na to što se o ovome govorilo već nedeljama unapred o najavi ovih nasilnih aktivnosti koje su pre svega usmerene ka nasilnom osvajanju institucije i rušenju ustavnog poretka, da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, kao i da će svi elementi sistema bezbednosti nastaviti da koordinirano deluju na zaštiti ustavnog poretka", naglasio je on.

Dačić je naglasio da su najoštrije osuđeni nasilnički akti. 

"Rečeno je da nisu u pitanju nikakvi politički protesti ili aktivnosti, da je reč o pokušaju nasilnog osvajanja ulaska u institucije kao što je Skupština grada Beograda, da je reč samim tim o pokušaju nasilnog rušenja ustavnog poretka Srbije", naveo je on.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Danas je održana sednica Biroa, Biroa za koordinaciju rada Službi bezbednosti kojoj su kako je Dačić naveo osim članova Biroa, a to su pored njega i šefovi bezbednosnih službi, znači Bezbednosno informativne agencije, Vojnoobaveštajne agencije i Vojnobezbednosne agencije bili prisutni i ministri unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka pravde Maja Popović i predstavnici tužilaštva na čelu sa Zagorkom Dolovac.

Dačić je naveo da je reakcija državnih organa tokom jučerašnjih nemira ispred zgrade Skupštine grada bila suzdržana i pozvao nadležne da one koji su učestvovali u neredima kazni na način koji zakon definiše.

"Jedno je stvar, da li ćete vi osvojiti vlast na izborima, a drugo je pitanje da li ćete vlast osvojiti na ulici, odnosno nasilnim ulaskom u institucije vlasti", rekao je Dačić nakon sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

"Reakcija državnih organa suzdržana"

Dodao je da država nikakvo nasilje neće dozvoliti, naročito prema državnim institucijama i prema ovlašćenim licima koje predstavljaju državu, jer su to teška krivična dela.

Dačić je dodao da je reakcija državnih organa bila veoma suzdržana.

"Nasilje su upotrebljavali upravo predstavnici one koalicije koja sebe zvala da za Srbiju protiv nasilja. U tom pogledu data je puna podrška svim državnim organima koji su učestvovali u odbrani ustavnog poretka, i data je jasna poruka da nadležni državni organi treba da se drže zakona", rekao je Dačić i pozvao da svi koji su učestvovali u nasilju budu sankcionisani na način na koji to zakon definiše.

Dačić je ukazao da pojedinci pokušavaju da sada sebe amnestiraju od odgovornosti navodeći navodno "ubačene elemente" za koje tvrde da su vršili nasilničke akte.

"Država daje podršku svim nadležnim organima da zaštite ustavni poredak i daje podršku svim nastojanjima da se sankcionišu svi oni koji su upotrebljavali nasilje, očekujući da će i Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo postupati u skladu sa zakonom", naveo je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija