Politika

Predsednik RIK-a sa sa šefom ODIHR o izbornom procesu u Srbiji

Komentari

Autor: Fonet

28/12/2023

-

16:29

Predsednik RIK-a sa sa šefom ODIHR o izbornom procesu u Srbiji
Tanjug/Dragan Kujundžić, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević razgovarao je sa šefom posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Albertom Jonsonom, koji je rekao da je ODIHR u Preliminarnom izveštaju konstatovao jako mali broj krupnijih neregularnosti, saopštio je danas RIK.

Jonson je na sastanku sa Dimitrijevićem 26. decembra rekao da je ODIHR u Preliminarnom izveštaju konstatovao jako mali broj krupnijih neregularnosti, u vidu kupovine glasova ili višestrukog glasanja od jednog glasača, a da je glasanje na 93 odsto biračkih mesta u Srbiji ocenjeno pozitivno.

On je naveo i da je na samom početku Preliminarnog izveštaj, navedeno da su izbori u Srbiji generalno prošli glatko i bez nekih većih problema i poteškoća, uz napomenu da se ODIHR trudi da iznese nezavisne i nepristrasne izveštaje i da se svih ovih godina drži svoje metodologije u posmatranju izbora.

Jonson je izrazio očekivanje da će u roku od tri meseca biti objavljen Konačan izveštaj posmatračke misije ODIHR o izborima, sa preporukama za unapređenje izbornog procesa.

Dimitrijević je istakao da je RIK primio 34 prigovora koji su se odnosili na nepravilnosti tokom glasanja, a da je najveći broj tih prigovora sačinjen prema "unapred pripremljenom šablonu", kao i da će se ponovo glasati na 34 biračka mesta u subotu, 30. decembra.

On je istakao da je po svim izazovima i prijavljenim nepravilnostima na i ispred biračkih mesta, izborna administracija reagovala i rešavala prema potrebi, o čemu je i obaveštavao javnost na redovnim konferencijama za medije, kao i da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležna tužilaštva pružali podršku radu lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, gde god je to bilo neophodno.

Ukazao je na to da je postojanje posebnog zapisnika o posmatračima na biračkom mestu propisano Zakonom o izboru narodnih poslanika, kao mogućnost da predstavnici posmatrača iznesu svoje primedbe.

Dimitrijević je napomenuo je da ovakvo rešenje propisano kao način da se izađe u susret domaćim posmatračima, pre svega organizacijama CRTA i CESID, koji su i prilikom donošenja novog izbornog zakona izneli zahteve da se omogući formalno stavljanje primedbi na eventualne nepravilnosti koje primete na biračkom mestu.

Prema njegovim rečima, pojedini predstavnici domaćih i stranih posmatrača već iznose ocene sprovedenih izbora, iako oni još nisu okončani, "pri čemu daju svoje lične ocene i pre objavljivanja konačnih izveštaja svojih misija, kao i da se njihove ocene pretežno odnose na dešavanja van biračkog mesta".

Pravni analitičar Posmatračke misije Vasil Vaščanka je izrazio zahvalnost što je uspostavljen Registar prigovora, s obzirom na to da sadrži sva podneta pravna sredstva, da se redovno ažurira i da omogućuje da se na pregledan način prati status predmeta kroz različite faze odlučivanja.

Posebno je istakao činjenicu da se u Registru prigovora objavljuju i presude viših sudova u postupcima na lokalnim izborima, s obzirom na to da te presude nisu dostupne na veb-prezentacijama tih sudova.

Izborni analitičar Posmatračke misije Oleksej Ličkovah ukazao da je u Preliminarnom izveštaju od 18. decembra konstatovan napredak u radu RIK, napomenuvši da prostor za dodatni napredak postoji u oblastima koje se tiču obuka izborne administracije, edukacije birača i dostupnosti izbornog materijala biračima koji su osobe sa invaliditetom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija