Politika

Rezultati lokalnih izbora: Kako se glasalo po gradovima i opštinama u Srbiji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS, Južne vesti

18/12/2023

-

13:08

Rezultati lokalnih izbora: Kako se glasalo po gradovima i opštinama u Srbiji?
Rezultati lokalnih izbora: Kako se glasalo po gradovima i opštinama u Srbiji? - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su u nedelju, pored vanrednih parlamentarnih i pokrajinskih izbora, održani i lokalni izbori u 65 gradova i opština. Poznati su i prvi preliminarni rezultati mnogim gradovima, a najviše mandata pripadalo je listi koju predvodi Srpska napredna stranka.

Kako se navodi na sajtu Cesida, na osnovu 77 odsto obrađenog uzorka, lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" osvojila je 38,7 odsto glasova na beogradskim izborima i time dobila 48 mandata u gradskoj skupštini, od mogućih 110. Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 34,7 odsto glasova, odnosno 43 mandata.

Koalicija NADA, kako se navodi, imaće sedam mandata, zahvaljujući osvojenih šest odsto glasova. Sledi lista "MI - glas iz naroda, Aleksandar Jerković" sa 5,3 odsto glasova i šest mandata. Lista oko socijalističke partije Srbije osvojila je 4,8 odsto glasova i šest mandata. Ostali učesnici izbora za Beograd ostali su bez mandata, navodi Cesid/Ipsos.

Kakva je situacija u ostalim gradovima?

Aleksandrovac

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Aleksandrovcu, najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Aleksandrovac ne sme da stane", koja je osvojila 35 odsto glasova, odnosno 22 mandata. Na drugom mestu je Grupa građana Pokret za župu dr Jugoslav Stajkovac sa osvojenih 11 manata. Slede Jedinstvena Srbija, SPS i Grupa građana Buđenje župe - Ivan Brborić. Na šestom mestu je lista "Srbija protiv nasilja" sa osvojenih 11 odsto glasova, odnosno 7 mandata.

Bogatić

U Bogatiću, prema rezultatima GIK-a, najviše mandata u novom sazivu skupštine opštine od ukupno 31, imaće lista "Aleksandar Vučić-Bogatić ne sme da stane" sa 16 mandata, Pobeda za Mačvu 8 mandata, 3 odbornička mesta imaće SPS, dva lista dr Vojislav Šešelj, Srpska radikalna stranka, a po jedan mandat Evropska zelena partija i lista "Za spas Bogatića". 

Fonet

 

Šabac

Na lokalnim izborima u Šapcu apsolutinu većinu ima lista Alesandar Vučić-Šabac ne sme da stane sa 51,7 odsto glasova ili 35 odbornika od 69, saopšeno je u izbornom štabu SNS-a.

Lista Šabac protiv nasilja-Nebojša Zelenović osvojila je 19 mandata ili 15.554 glasa, Nemanja Pajić-Zapadna Srbija-uvek Šabac osvojila je 8 odborničkih mandata, po dva mandata Udruženi pobeđujemo i Socijalistička partija Srbije, dok je jedan mandat dobila Evropska zelena partija.

Priboj

Prema preliminarnim, nepotpunim i nezvaničnim rezultatima u Priboju će od 41 odborničkog mesta koalicija "Aleksandar Vučić-Priboj ne sme da stane-Ivica Dačić" imati 23 odbornika, Grupa građana-Složno u pobedu" 9, SDP 4, SPP 2 i Bošnjačko-srpski savez, SDA Sandšak i NADA po jedan.

Prijepolje

Prema preliminarnim, nepotpunim i nezvaničnim rezultatima za lokalne izbore u Prijepolju u budućem lokalnom parlamentu koji broji 41 odbornika lista "Aleksandar Vučić-Prijepolje ne sme da stane" imaće 19 odbornika. Oni su dobili oko 11 procenata više nego na predhodnim izborima.

"Zajedno za Prijepolje" ima 11, Stranka pravde i pomirenja 5, Bošnjačko-srpski savez i Građanski pokret "Za čisto Prijepolje" po 2 i Srpski pokret "Dveri" i SDA Sandžaka dr Sulejman Ugljanin 1.

Ivanjica

I u Ivanjii je više od 50 odsto glasova otišlo listi "Aleksandar Vučić - Ivanjica ne sme da stane". Na drugom mestu je lista "Srbija protiv nasilja" sa 18,49 odsto osvojenih glasova, a sledi SPS sa 7,61 odsto.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Pirot

Prema prvim preliminarnim rezultatima na lokalnim izborima u Pirotu najviše glasova osvojila je lista Srpske napredne stranke - više od 50 odsto. Ujedinjena opoziciona koalicija "Pirot protiv nasilja" ima oko 35 odsto glasova podrške, a u lokalni parlament ući će i preostale dve liste - Socijalistička partija Srbije i koalicija POKS - Zavetnici, prenose Južne vesti.

Na 86 biračkih mesta pravo glasa imalo je 45.407 birača, a kako kažu u Gradskoj izbornoj komisiji, na izbore je izašlo 66,99 odsto.

Piroćanci su birali između četiri liste, a najviše glasova - 15.202, osvojila je lista koju predvodi Vladan Vasić i to je od ukupnog broja izašlih birača 51,4 odsto.

Više od 10.000 glasača ili 34,68 odsto svoj glas dalo je za koaliciju "Pirot protiv nasilja", dok je SPS u Pirotu osvojio 9,2% i za njih je glasalo 2.728 birača.

Najmanje glasova osvojila je koalicija Zavetnika i POKS-a - 1.386 glasača im je ukazalo poverenje, što je 4,89 odsto od ukupnog broja građana koji su iskoristili svoj glas.

Predsednik Gradske izborne komisije Jovan Milenković kaže da će konačni rezultati biti poznati za najviše 96 sati, a da po preliminarnim sve 4 liste ulaze u lokalnu skupštinu.

Leskovac

Prema podacima Gradske izborne komisije u Leskovcu izlaznost na jučerašnjim izborima bila je oko 63 odsto, a kakvi su rezultati kažu da će saopštiti posle 15 sati jer imaju zakazanu sednicu zbog nepravilnosti u zapisnicima. Ipak, da je Srpska napredna stranka pobedila na lokalnim izborima saopštio je lider te stranke u Leskovcu Goran Cvetanović koji je istakao da će imati 41 odbornika od ukupno 75.

Sa prvim rezultatima kasno sinoć je izašao kandidat za gradonačelnika i dosadašnji gradonačelnik Goran Cvetanović. On je naveo da su članovi njiihovih biračkih odbora obradili 171 biračko mesto od ukupno 194, što je 88,14 odsto. Ukoliko ovi rezultati budu potvrđeni i nakon 100 % obrađenih glasova, naprednjaci će imati 4 mandata manje nego u prošlom sazivu.

Cvetanović je naveo da je lista SPS-JS osvojila 14,16 odsto glasova, odnosno 11 mandata, a koalicija "Narodni pokret Srbije- Miroslav Aleksić – Zajedno za Leskovac doktor Nenad Zdravković" 13,41 odsto glasova, što je 10 mandata.

Kragujevac

Na osnovu 91,07 odsto obrađenih rezultata sa biračkih mesta koje je dosad obradio izborni štab liste "Aleksandar Vučić - Kragujevac ne sme da stane", koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je 40,15 procenata glasova birača na lokalnim izborima.

Iz ove liste su ocenili da je to "apsolutna pobeda" i da su osvojili "čak tri puta više od drugoplasiranih".

Kraljevo

U Kraljevu su, prema podacima GIK-a, od 70 odborničkih mesta u Skupštini grada koaliciji "Aleksandar Vučić – Kraljevo ne sme da stane" – pripala 33 odbornička mandata.

Prema podacima Gradske izborne komisije sa obrađenih 128 od 129 izbornih mesta, izborna lista "Aleksandar Vučić – Kraljevo ne sme da stane" osvojila je 40,45 odsto glasova, 15,69 odsto osvojenih glasova i 12 mandata ima izborna lista "Ivan Matović – Starosedeoci, Novo lice Kraljeva, Ne damo Ibar, Spasimo Studenicu", dok je lista "Srbija protiv nasilja Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić" dobila poverenje 10,37 odsto birača i imaće osam odbornika.

Izborna lista "SPS-JS – Ivica Dačić premijer Srbije" sa 9,70 procenata može da računa na sedam odbornika. 

Isti broj odbornika imaće i Lokalni front – Predrag Voštinić sa 9,34 odsto osvojenih glasova. Koalicija "Nada – dr Miloš Jovanović" sa 4,13 odsto imaće tri odbornika.

Sve druge stranke su, na lokalu, ispod cenzusa – Srpska stranka Zavetnici – 2,80%, Srpska radikalna stranka 1,68%, Dveri za Kraljevo 1,62%, Narodna stranka 1,09 %, Ruska stranka 0,67.

Smederevo

Prema nezvaničnim informacijama Gradske izborne komisije u Smederevu, za Skupštinu grada Smederva, na 78 biračkih mesta na teritoriji Grada Smederevo od upisanih 94.957 na izbore je izašlo 52.395 birača. 

Najviše glasova osvojila je lista Aleksandar Vučić-Smederevo ne sme da stane - 23.677 ili 45,22 odsto od upisanih birača - 34 odbornička mandata. Na drugom mestu je lista Smederevo protiv nasilja – Nikola Beronja sa 5.979 osvojenih glasova ili 11.42 odsto od upisanih birača - 8 mandata.

Treća je lista Doktor Ivan Stevanović – Za naše Smederevo, koja je dobila 5.275 glasova ili 10,04 odsto od upisanih birača - 7 odborničkih mandata.

Zatim sledi lista Ivica Dačić – Premijer Srbije sa 4.195 glasova ili 8,01 odsto od upisanih birača - 6 odborničkih mandata.

Lista Andreja Pavlović Profa – Misli drugačije, 3.046 osvojenih gasova ili 5,82 odsto od upisanih birača - 4 mandata.

Lista Budimo Smederevo kome se nadamo, profesor Nebojša Jovanović Neba i Dejan Pirić, 2.384 glasa ili 4,55 odsto od upisanih birača - 3 mandata.

Grupa građana Bog, porodica, Smederevo – doktor Goran Kuljanin sa osvojena 2.264 glasa ili 4,32 odsto od upisanih birača - 3 mandata.

Lista Doktor Miloš Jovanović – Nada za Smederevo - Saša Marić - Srpska koalicija Nada – Nacionalno demokratska alternativa – Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović, ima osvojena 2.363 glasa ili 4,51 odsto od upisanih birača - 3 mandata.

Lista Srpski pokret Dveri – Boško Obradović - Slobodan Davidović, 1.604 glasa ili 3.06 odsto od upisanih birača - 2 odbornička mandata.

Kruševac

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Kruševcu lista "Aleksandar Vučić - Kruševac ne sme da stane", osvojila je 57,88 odsto, odnosno 36.950 glasova. Na osnovu 99,24 odsto obrađenih biračkih mesta, izborna lista "Srbija protiv nasilja - dr Branislav Bata Andrić", osvojila je 25,82 odsto, odnosno 16.480 glasova, saopštio je GIK Kruševac.

Lista "Ivica Dačić- premijer Srbije“ osvojila je 6,90 odsto, odnosno 4.402 glasa. Izborna lista Novi DS S- Poks osvojila je 4,85 ili 3.093 glasa. Lista "Milica Đurđević Stamenkovski- Boško Obradović- Nacionalno okupljanje- Državotvorna snaga" osvojila je 3,22 odsto ili 2.053 glasa. Lista "Dr Vojislav Šešelj- SRS" osvojila je 1,34 odsto, odnosno 858 glasova.

Od upisanih 104.972, glasalo je 65.570 birača, odnosno 60, 81 odsto. Broj nevažećih glasačkih listića je 1.671. Ukupno je od kuće glasalo 1. 143 birača, zbog nemogućnosti glasanja na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta, prenela je Radio televizija Kruševac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija