Politika

Usvojena odluka o povećanju vrednosti vaučera na 10.000 dinara: Ko sve ima pravo na subvenicionisani odmor?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2023

-

17:25

Usvojena odluka o povećanju vrednosti vaučera na 10.000 dinara: Ko sve ima pravo na subvenicionisani odmor?
Usvojena odluka o povećanju vrednosti vaučera na 10.000 dinara: Ko sve ima pravo na subvenicionisani odmor? - Copyright Profimedia/Wikipedia.org/Lidija Petrović/Sasapokimica

veličina teksta

Aa Aa

Umesto 5.000 dinara koliko je bilo predviđeno da iznose vaučeri za subvencionisani odmor, Vlada Srbije usvojila je odluku o povećanju vrednosti vaučera na 10.000 dinara. Osim toga Vlada je donela odluku o subvencionisanju dualnog obrazovanja, dodeli stipendija srpskim zajednicama iz regiona, ali i obrazovanje Komisije za kapitalne investivije. 

Građanima će biti dodeljeno 100.000 vaučera, prijava za korišćenje vaučera u Srbiji počinje od 15. januara 2024. godine na šalterima Javnog preduzeća "Pošta Srbije" na teritoriji cele zemlje. 

Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti, lica starija od 65 godina, koja ne ostvaruju pravo na penziju, kao i zaposleni sa primanjima do limita koji je povećan na maksimalnih 80.000 dinara mesečno.

Takođe, prijavljivanje ugostitelja koji su zainteresovani da učestvuju u sistemu dodele vaučera biće omogućeno preko sistema eTurista od 31. decembra 2023. godine, a prva lista ugostitelja biće objavljena na sajtu Ministarstva turizma i omladine 8. janaura 2024. godine. Krajnji rok za korišćenje vaučera je 20. novembar 2024. godine.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Subvencije i za dualno obrazovanje

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju kojom se propisuju bliži uslovi za subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima, a u iznosu koji ne može biti veći od 50 odsto minimalne naknade za učenje za rad sa pripadajućim doprinosima u skladu sa zakonom.

Konkursom, koji raspisuje Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, utvrđuju se obrazovni profili u dualnom obrazovanju na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja za koje poslodavci u dualnom obrazovanju mogu da se prijave radi ostvarivanja prava na subvenciju. 

Škole koje realizuju deficitarne obrazovne profile u dualnom obrazovanju prijavljuju se na konkurs, a pomoć se isplaćuje svim učenicima koji su se upisali na navedene obrazovne profile. 

Kancelarija, takođe, može da opredeli i sredstva za nabavku opreme, potrošnog materijala i sredstava za ličnu zaštitu i bezbednost na radu kao i za realizaciju dela učenja kroz rad koji se ne može realizovati kod poslodavca.
 Uredbom se uređuje način sprovođenja konkursa, kao i način ppaćenja realizacije doljenih sredstava.

Novih 80 stipendija za srpske zajednice iz regiona

Na sednici je usvojen Zaključak o nastavku realizacije Projekta „Srbija za Srbe iz regiona” koji predviđa dodelu novih 80 stipendija pripadnicima srpske nacionalne zajednice iz država u regionu za školsku 2023/2024 godinu.

Odlučeno je da se te stipendije dodele srpskim zajednicama u Repbulici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Rumuniji, Republici Albaniji i Republici Mađarskoj. 

Ovaj projekat ima neprocenjiv značaj za promovisanje Srbije i to ne samo u oblasti obrazovanja, jer utisak koji stipendisti ponesu iz naše u svoje zemlje predstavlja značajan doprinos međunarodnoj saradnji, posebno na planu održavanja čvrstih prijateljskih veza sa zemljama iz regiona u kojima živi naša dijaspora. 

Od 2011. godine, kada je ustanovljen Prijekat "Srbija za Srbe iz regiona", dodeljeno je ukupno 320 stipendija, navodu se u saopštenju Vlade. 

Komisija za kapitalne investicije

Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Komisije za kapitalne investicije s obzirom na to da je veliki broj i vrednost kapitanih investicija u Srbiji u fazi planiranja, pripreme ili realizacije. 

Zato je od izuzetnog značaja da Komisija što pre počne sa radom na prioritizaciji i praćenju tih investicija, jer je održavanje njihovog visokog nivoa izrazito važna komponenta razvoja domaće privrede. 

Srbija, takođe, unapređuje sistem upravljanja kapitalnim investicijama u cilju njihove efikasnije ralizacije, što se postiže adekvatnim planiranjem i prioritizacijom kapitanih projekata, kao i odgovarajučim praćenjem u svim fazama projektnog ciklusa. 

U cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva, članovi Vlade usvojili su izmenu Uredbe o ograničenju visine cene derivata nafte, koja će važiti do 28. januara naredne godine, piše u saopštenju. 

 

Komentari (0)

Srbija